Militairen willen ook SZF-premium kaart

De voorzitter van de Vereniging van Rechtspositie Militairen (VRM), Rodney Cairo, heeft in gesprek met een lokaal medium verteld, dat militairen in actie zullen gaan, als hun belangen uiteindelijk niet behartigd worden. Volgens hem is er een brief gericht aan de minister van Defensie om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Door de laatstgenoemde is er reeds gereageerd door de minister en zal dit gesprek op 8 november plaatsvinden. Cairo zei dat uit resultaat van dit gesprek zal blijken of de militairen in actie gaan. De militairen wensen volgens de voorzitter een betere medische voorziening.

Zo wensen ze onder meer gebruik te maken van de SZF- premium kaart en wensen ze een beter salaris. “De minister heeft beloofd om dit eind oktober in orde te maken. Op dit moment kunnen militairen bijvoorbeeld niet naar de dokter, omdat hun kaarten vervallen zijn. Vandaag is 3 november en de minister is haar belofte niet nagekomen, de dokterskaarten in orde te maken”, aldus de bondsvoorzitter. De slechte situatie waaronder de manschappen moeten werken, is onvoorstelbaar. “De minister heeft verklaard dat enkele zaken aangepakt zijn, maar we zien dat niet echt terug”, aldus Cairo.

Er is volgens de voorzitter, onderzoek gedaan naar het bestedingspatroon van een gezin. Dat onderzoek heeft uitgewezen, dat de minimale behoeften van een gezin begroot zijn op minimaal SRD 11.000. De gemiddelde militair verdient rond de SRD 5000. De bond eist een salarisaanpassing van 150 procent. Intussen heeft de minister aangegeven, dat ze nog geen mandaat heeft, om 150 procent verhoging die de militairen wensen, goed te keuren. De inflatie is sinds 2019 met meer dan 180 procent gestegen. In 2020 is de inflatie met 60 procent toegenomen, in 2021 is de inflatie ook met 60 procent gestegen en dit jaar 2022 is het al 58 procent. Die 150 procent aanpassing die wij vragen is zelfs nu al achterhaald”, aldus Cairo.

More
articles