Lula roept na verkiezingsoverwinning op tot vrede en eenheid

De winnaar van de Braziliaanse presidentsverkiezingen, Luiz Inácio Lula da Silva, heeft zondag (lokale tijd) in een toespraak opgeroepen tot “vrede en eenheid” in zijn diep verdeelde Zuid-Amerikaanse land. Ook zei hij, vlak nadat de verkiezingsuitslag definitief bekend werd, dat de wereld het regenwoud in het Amazonegebied nodig heeft.

Lula riep daarom op tot internationale samenwerking met betrekking tot de bescherming van het Amazonegebied. Ook stelde hij, te zullen streven naar een eerlijke wereldhandel in plaats van handelsovereenkomsten die “ons land veroordelen een eeuwige exporteur van grondstoffen te zijn”. De linkse oud-president, die tussen 2003 en 2010 al aan het roer stond in het land, benadrukte verder dat Brazilië “terug is op het wereldtoneel”.

Dit na volgens hem een tijdlang internationaal een pariastatus te hebben gekend onder de rechts-populistische president Jair Bolsonaro, die de verkiezingen zondag nipt verloor. “Vandaag vertellen we de wereld dat Brazilië terug is,” zei Lula. Het land is klaar, voegde hij daaraan toe, “om zijn plaats in de strijd tegen de klimaatcrisis weer in te nemen, vooral met betrekking tot het Amazonegebied”.

More
articles