VS: ‘Scrabble-varianten veroorzaken nu meeste nieuwe covid-infecties’

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), hebben onlangs geconstateerd dat de subvariant Omicron BA.5, niet langer de dominante oorzaak van Covid-19-infecties in de Verenigde Staten is. Medische deskundigen , dat een groot aantal nieuwe sublijnen, nu verantwoordelijk zijn voor de meeste nieuwe infecties werelwijd.

Dr. Peter Hotez, directeur van het Center for Vaccine Development, noemt deze vele nieuwe geslachten “Scrabble-varianten”, omdat ze letters zoals X en Q bevatten, die hoge scores halen in het spel. De nieuwe varianten stammen af van enigszins verschillende takken van de Omicron-stamboom, maar ze zijn geëvolueerd om enkele van dezelfde veranderingen in hun genomen te delen, die ze helpen voorbij onze immuniteit tegen het virus, te glippen.

Twee varianten, BQ.1 en BQ.1.1, zijn bijzonder snel gegroeid. Begin oktober was elke infectie verantwoordelijk voor ongeveer 1% van de nieuwe infecties in de Verenigde Staten, maar de prevalentie ervan verdubbelt ongeveer elke week. Volgens CDC-gegevens zijn ze samen nu verantwoordelijk voor meer dan 1 op de 4 nieuwe Covid-19-infecties in het hele land. BQ.1 veroorzaakt ongeveer 14% van de nieuwe infecties; BQ.1.1. veroorzaakt 13% van de nieuwe infecties. BA.4.6 veroorzaakt nog eens 10%. BF.7 is goed voor 7,5% van de nieuw gediagnosticeerde Covid-19.  “Deze varianten verschillen enigszins van elkaar, maar ze dragen allemaal enkele van dezelfde belangrijke mutaties, die ze helpen de immuniteit van vaccins en eerdere infecties, te omzeilen. Hierdoor is de kans groter dat ze leiden tot doorbraakinfecties en herinfecties.”

More
articles