Visserijsector dreigt met acties tegen accommodatie Guyanezen

De visserijsector dreigt met harde acties te komen tegen de regering, gezien volgens  hem getracht wordt om in het geniep de Guyanese vissers alsnog te accommoderen. Volgens hem zal ook een rechtszaak aanhangig worden gemaakt indien nodig. De voorzitter van het visserscollectief, Mohammed Hoesein, verklaarde tegenover een lokaal nieuwsmedium, dat de sector fel tegen een comité-generaal is, waar de regering steeds naar verwijst en bewust geen vragen wil beantwoorden in het parlement. De voorzitter vraagt zich af, waarom de regering geen antwoord wil geven en wat ze te verbergen heeft.

Hoesein zegt dat de manier waarop de regering met deze kwestie omgaat, heel verontrustend is voor de sector. “We tasten nu in het duister en dat is heel verontrustend.” Volgens hem moet de regering juist optreden tegen de illegale Guyanese vissers, waardoor Suriname jaarlijks miljoenen Amerikaanse dollars misloopt. De regering wil, daarentegen, deze illegalen legaliseren. “Dit is heel verontrustend”, benadrukt hij wederom. De voorzitter vertelt dat vorig jaar Guyana zelf meer vis zou hebben geëxporteerd dan Suriname, terwijl hun visgronden leeg zijn. Hij zegt dat hiermee is bewezen dat het om vis gaat uit Surinaamse wateren en dat we als land miljoenen mislopen.

Ook zou het volgens de vissers in strijd zijn met de internationale wetgeving om de Guyanese vissers te accommoderen in Surinaamse wateren. Volgens hem wordt de sector onder elke regering een natrap gegeven, gezien er vorig jaar ook al een kwestie gaande was met Trawlers. De vissers zeggen dat de sector onvoldoende bescherming geniet vanwege de regering en dat dit wederom is gebleken.

More
articles