GUYANA IS EEN GROND- EN VISROVER
Guyana heeft de sociale media platformen Facebook en Twitter, in een schrijven verzocht, de kaarten te verwijderen die het betwiste gebied van Essequibo in Venezuela plaatsen. De Guyanese regering beweert, dat het gebied van 160.000 vierkante kilometer (62,00 vierkante mijl) wordt beheerd door Guyana, maar wordt opgeëist door Venezuela. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken van Guyana, Robert Persaud, bevestigde tegenover AFP, dat zij graag zien dat die illegale, beledigende publicaties worden gewist. De Guyanezen beweerden in een officieel verzoek aan de sociale mediagiganten, dat het in dezen gaat om een ‘’desinformatiecampagne”. Keerpunt is van mening, dat de Surinaamse regering op haar hoede moet blijven voor de manier waarop Guyana zich opstelt in deze kwestie.
Want precies zo denken zij dat het Tigri-gebied ook hen toebehoort, maar Tigri is van Suriname en niemand kan ons anders uitleggen. Die Guyanezen weten niet eens wat een ‘Tigri’ is. Dit gedrag van de Guyanezen zien wij als een pure grondroversmentaliteit en precies zo dachten zij dat hun vissers onze territoriale wateren zouden kunnen leegroven van alle vis. We moeten als land op ons standpunt blijven staan, dat nooit en te nimmer deze gasten de mogelijkheid krijgen in onze wateren te vissen. Kijk maar wat ze met hun eigen visgronden hebben gedaan.
Tigri is van Suriname
“Onze benadering is dat Tigri voor wat ons betreft, van Suriname is. Er is geen twijfel daaromtrent, we hebben het beeld van onze kaart op basis van onze historie en de anderen hebben hun eigen beeld, maar wat ons betreft, is het gebied Surinaams grondgebied”, aldus minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking van Suriname.
Volgens de minister, mag het buitenland kaarten gebruiken die het juist acht en kan Suriname hooguit protest aantekenen. “Wij moeten ervoor zorgen dat wij de juiste kaart gebruiken en ik ben bezig naar zoveel mogelijk mensen/landen, de juiste kaart van Suriname te distribueren.” Wij zijn daarom blij met de uitspraken van August Boldewijn die nu zijn uitgekomen. Boldewijn deed de uitspraak, dat als Nederland het gebied niet als Surinaams gebied wilde aanduiden, Nederland het tenminste als een betwist gebied had moeten aangeven. Hij vertelde in een interview dat in de jaren ’70, overeengekomen was dat noch Suriname, noch Guyana, dat gebied zou mogen bezetten. “Ondanks alles heeft Guyana dat gebied toch bezet, ofschoon er geen uitspraak was, dat het gebied van hen was.’’
In 1899 heeft Nederland aan Engeland geschreven, dat het de kaart van Robert Schomburgks, niet accepteert, maar die van Barrington Brown, waarbij de Boven-Corantijn als hoofdrivier en de Coeroenie als zijrivier worden aangeduid. De Engelsen hebben echter steeds vastgehouden aan de kaart van Schomburgk. Als Nederland dus nu een kaart gebruikt waarbij de driehoek wordt toegewezen aan Guyana, is dat helemaal verkeerd en ongepast. Er is geen enkele overeenkomst waarin het gebied wordt aangewezen als Surinaams of Guyanees gebied”, vertelde Boldewijn.
Essequibo is van Venezuela
Guyana en Venezuela hebben al decennialang gediscussieerd over de hulpbronnenrijke regio. In 2015 werd daar offshore olie ontdekt, wat de lat nog hoger legde. Guyana, een voormalige Nederlandse en Britse kolonie, beweert dat de grens met Venezuela in 1899 werd vastgesteld door een arbitragetribunaal na een crisis die de Verenigde Staten ertoe bracht om namens Caracas, toen dicht bij Washington, in te grijpen tegen de Britten. Maar Venezuela beweert dat de overeenkomst van Genève, ondertekend in 1966 met het Verenigd Koninkrijk vóór de onafhankelijkheid van Guyana, de vorige grensovereenkomst, ongeldig maakte.
Guyana is naar het Internationaal Gerechtshof van Den Haag, Nederland, gestapt om de situatie op te lossen. De rechtbank oordeelde in 2020, wel bevoegd te zijn kennis te nemen van de vordering, maar de zaak is nog hangende. De Venezolaanse president Nicolás Maduro, plaatste vorige maand een tweet met een kaart van zijn land met daarop Essequibo en een foto van de Kaieteur-watervallen, de belangrijkste toeristische attractie van Guyana, met de woorden: “De Venezolaanse zon komt op in Essequibo!”