ROSEBEL VOOR EEN APPEL EN EEN EI VERKOCHT

Iamgold heeft afgelopen week bekendgemaakt dat het een definitieve overeenkomst is aangegaan met de Zijin Mining Group Co. Ltd., om zijn 95 procent belang in Rosebel Gold Mines N.V. (Rosebel) te verkopen voor een contante vergoeding van USD 360 miljoen en vrijgave van Iamgold zijn leaseverplichtingen voor apparatuur voor een bedrag van ongeveer USD 41 miljoen. Rosebel heeft een 100 procent belang in de Rosebel Gold Mine en een 70 procent participatie in de Saramacca mijn, gelegen in Suriname. Het resterende belang van 5 procent in Rosebel, blijft in handen van de regering van Suriname. Kort nadat dit nieuws bekend werd, heeft het personeel van Rosebel Gold Mines het werk neergelegd, omdat het via de media moest vernemen dat het bedrijf is verkocht. Volgens het personeel gaat om een totale lamlegging, omdat de vakbond ook niet op de hoogte was van dit besluit en hierin niet is gekend.  Het is verder voor de bond ook niet duidelijk wat de afspraken zijn met betrekking tot de bestaande werknemers. Er is ook veel onduidelijkheid met betrekking met de verkoop en zelfs leveranciers tasten momenteel in het duister. Volgens arbeiders lijkt het alsof het bedrijf voor een appel en een ei is verkocht, want de wijze waarop de verkoop is geschied, is niet transparant geweest. De arbeiders zijn niet gekend geworden en zijn ook niet op de hoogte onder welke voorwaarden het bedrijf is verkocht en wat er verder zal gebeuren met de werknemers.  Volgens leden van de bond, is eerder dit jaar gevraagd aan de directie, wat er met het bedrijf gaat gebeuren en het antwoord dat werd gegeven, was dat de onderhandelingen geheim waren en dat deze zaken niet zomaar besproken konden worden met de bond. De bond is ook niet te spreken over de manier waarop hij is behandeld, want er zijn twee brieven gestuurd naar de directie, waarin het voltallige bestuur van de bond de aandacht vroeg van de directie en een gesprek wilde hebben over de mogelijke verkoop van Rosebel Goldmines.

Wij vragen ons af, hoe de verkoop zomaar heeft gekund, aangezien de Staat Suriname 30 procent aandelen heeft in de Saramacca mijn, die gekocht zijn onder de regering Bouterse. Ook willen wij weten hoe het kan dat een concessie bij wet afgegeven aan Rosebel, waar het volk aandeelhouder van is, gewoon is verkocht zonder toestemming van het parlement. Keerpunt kan zich niet voorstellen dat dit uitvoerig is besproken en alle afspraken tussen Rosebel en de Staat Suriname zijn bij mijnbouwwet geregeld.

Wij weten dat internationale betrekkingen en in het bijzonder afspraken met vreemde mogendheden, constitutioneel bedoeld zijn om spoedig en openbaar behandeld te worden. Het kan ook niet anders, omdat internationale overeenkomsten bepalingen kunnen bevatten die boven de nationale wetgeving kunnen functioneren. Dit zijn bepalingen waaraan burgers zich mogelijk moeten houden en dus bekend mee moeten zijn. Daarbij heeft Rosebel verzuimd om ons, het volk van Suriname, te informeren. Wij moesten de informatie krijgen vanuit een buitenlandse website en zijn nooit door hun communicatieafdeling benaderd. Hiermee kan de media zelf met zekerheid stellen, dat wij nooit geïnformeerd zijn over wat er is afgesproken over ons Surinaams grondgebied. Rosebel wist de media wel telkens te vinden voor hun algemene persberichten met betrekking tot andere aankondigingen, donaties en sociale projecten, maar ineens zijn zij onze e-mailadressen kwijt wanneer zij hun biezen pakken? Tot zover wij weten volgens de Grondwet onder artikel 103 en 104, is de president verplicht om alle internationale overeenkomsten, onmiddellijk met De Nationale Assemblee te delen. Binnen dertig dagen, verplicht de grondwet een besluit over goedkeuring.

De waarnemend CEO van Rosebel heeft dan wel een statement gegeven op een heel andere website en stelde, dat de mijn een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan Iamgold en stelde ook, dat zij verheugd zijn dat een bedrijf met de capaciteiten en reputatie van Zijin, een toonaangevend wereldwijd mijnbouwbedrijf, deze operatie zal overnemen ten behoeve van alle belanghebbenden. Keerpunt is niet overtuigd, want als we de naam van ZIJIN en Aurora intoetsen in Google en kijken naar de gebeurtenissen in ons buurland Guyana, dan krijgen we spontaan rillingen. Wij vragen ons echt af, wat de uitleg is van de Surinaamse regering in deze kwestie, want volgens Rosebel, is de transactie onderworpen aan bepaalde goedkeuringen van regelgevende instanties, waaronder de ontvangst van goedkeuringen van de relevante autoriteiten in de Volksrepubliek China, goedkeuring voor de overdracht van licenties van de regering van Suriname, evenals andere gebruikelijke sluitingsvoorwaarden. De transactie zal naar verwachting, vroeg in het eerste kwartaal van 2023 of eerder worden afgerond, op voorwaarde dat aan de sluitingsvoorwaarden wordt voldaan. De National Bank Financial en RBC Capital Markets treden op als financieel adviseurs en Fasken Martineau Dumoulin LLP treedt op als juridisch adviseur van Iamgold in verband met de transactie. Is er in de tussentijd nog een kans om te heronderhandelen voor Suriname? Maar wat wel goed is in deze fase, is dat de overheid moet goedkeuren voordat de overdracht plaats kan vinden. Er is nog een klein beetje hoop.

More
articles