BIJNA ALLE DADERS REÇUFRAUDE OPGEPAKT

Robert Koendjbiharie, alias Blaka, die gezocht werd in de reçufraudezaak op het ministerie van Financiën, waarbij ruim SRD 60 miljoen is verduisterd, is afgelopen week aangehouden. De justitiële autoriteiten hebben hem kunnen arresteren nabij een appartementencomplex te Leonsberg. Hij was naar verluidt, eerder uitgeweken naar Frans-Guyana, maar keerde terug naar Suriname. Tot nu toe zijn Danielle Kom, hoofd Comptabiliteit Financiën & Planning, haar jongere zus Megeza, broer Mervelino, Yoran Rother en Sergio Cruden alias Taffa, ingesloten. De bode van het ministerie van Financiën, Mosa Rother, die wordt gezien als een van de hoofddaders, is nog voortvluchtig. Een deel van deze daders die reeds aangehouden is, was sinds 2015 in dienst bij het ministerie van Financiën. De voortvluchtige verdachte Rother, had naar wij vernemen, al jaren voor zijn indiensttreding een strafblad. Dus als wij een analyse maken van deze fraude op Financiën, dan waren deze gasten al vanaf 2015 bezig met stelen. Het bedrag van ruim SRD 60 miljoen is gefraudeerd in de periode vanaf minister Armand Achaibersing het ministerie had overgenomen en dat bedrag is reeds teruggehaald. Wij vragen ons vervolgens af, hoeveel er dan daadwerkelijk is gefraudeerd sinds 2015. Dit bedrag zullen wij moeilijk kunnen achterhalen, aangezien er bewust is gerommeld met de staatsadministratie. Het hele systeem leek bij de overname van de regering Santokhi in 2020, een ware chaos te zijn. Er was sprake van grote financiële onvolkomenheden, waarbij zelfs harde schijven van het ministerie zijn ontvreemd; dan is het dus geen raadsel hoe het er aan toe zal zijn gegaan.

Koendjbiharie die nu ook achter slot en grendel zit, wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan deelname aan een criminele organisatie, oplichting, valsheid in geschrifte, money laundering, verduistering en medeplichtigheid, zoals omschreven in het Surinaams Wetboek van Strafrecht. Er is ruim SRD 40 miljoen gestort op een rekening die hij nog geen maand eerder had geopend bij een lokale bank. De vraag die wij moeten stellen, is waarom niet alle alarmbellen van het systeem van die bank zijn afgegaan, toen zo een grote overmaking werd gedaan door de Centrale Bank van Suriname op een persoonlijke rekening van iemand die nooit zo een enorm bedrag in een keer zou kunnen ontvangen.

Accountant René Abrahams die belast was met het onderzoek van de reçufraude, stelde in zijn rapport voor om maatregelen te implementeren om de administratieve organisatie inclusief de interne beheersing te verbeteren en de controleomgeving te versterken. Door deze aanbevelingen van Abrahams zijn in samenspraak met de Centrale Bank en het ministerie van Financiën en Planning, er maatregelen getroffen, zodat de malversaties die zich hebben voorgedaan, niet meer kunnen voorkomen. De interne beheersing is bij het ministerie en de moederbank daardoor in belangrijke mate versterkt, terwijl nog meer maatregelen zullen worden getroffen ter verdere versterking van het ministerie van Financiën.

More
articles