Regering gaat voor koersstabilisatie

De koersontwikkeling baart ernstige zorgen. De wisselkoers blijft stijgen, 1 USD is nu bijna SRD 30. De prijzen in de winkel stijgen elke dag, waardoor velen niet meer uitkomen.

De waarnemend minister van Financiën en Planning, Albert Ramdin, zegt in het actualiteitenprogramma De Week, dat men realistisch moet zijn, ten aanzien van de koersontwikkeling. Volgens Ramdin komt de koers door bepaalde bewegingen in de markt tot stand. “Het is niet zo dat je een koers kunt bepalen door te zeggen: ik wil hem daar op SRD 25 of SRD 27 en dan gaat het blijven. Zo werkt een economie niet.

Laten we daar vanuit gaan’’, zegt Ramdin. “De koers wordt niet door ons vastgesteld, het is de markt die de koers vaststelt.” Hij benadrukt dat men eerst moet kijken wat de oorzaak van de stijgende koers is. Volgens hem is de koers een resultaat van een aantal economische processen. Hij geeft aan, dat de inflatie hoog is vanwege de ontwikkelingen in de wereld.

Ramdin verklaart dat de president een platform voor koersstabilisatie heeft ingesteld. “Op dit moment ten aanzien van de koersstabiliteit zullen we goed afstemmen onderling met alle stakeholders, de importeurs, het bedrijfsleven, de bankiervereniging, de cambio’s, de Centrale Bank en ook het ministerie van Financiën en Planning, de oliemaatschappijen en de goudexporteurs, om te kijken welke maatregelen getroffen kunnen worden die een effectief en positief resultaat hebben op de koers”, aldus Ramdin.

Hij benadrukt dat de belanghebbenden misschien moeten nagaan hoe ze de beschikbare valuta voor een groot deel kunnen richten op datgene wat we allen nodig hebben. “We gaan de importen moeten beperken, zodat we ons focussen op de zaken die nodig zijn. Het feit dat we praten met alle belanghebbenden in deze sector, zeg maar in het hele financiële verkeer, betekent dat eenieder bereid is constructief mee te denken en mee te helpen naar een koersstabilisatie”, aldus Ramdin.

Volgens Ramdin is er ten aanzien van de hoge prijzen in de winkels, een bepaalde hoeveelheid valuta die niet voldoende is om alle importen te kunnen financieren. ‘’Dit legt een druk op de valutamarkt en daardoor gaat die koers ook omhoog.’’ Ramdin vindt,  dat er rekening gehouden moet worden met het feit dat zolang onze verdiencapaciteit niet omhoog gaat, en  met name onze deviezen, er een kracht zal zijn op die markt voor wat betreft valuta. ‘’En als dat zo is, en zo blijft gaat er altijd een situatie ontstaan van onzekerheid. We proberen die onzekerheid weg te nemen. Dat kan alleen als we meer valuta aanbieden en niemand een probleem heeft om importen te financieren”, aldus Ramdin.

More
articles