Verzoek voorlopige invrijheidstelling Van Trikt en Kromosoeto afgewezen

De raadslieden van de voormalige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt en van de ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto, hebben gisteren het verzoek gedaan om hun cliënten in voorlopige vrijheid te stellen. De raadslieden motiveerden, dat er geen sprake van vluchtgevaar is, doch de rechter heeft het verzoek afgewezen. De rechters die aanzaten, waren Duncan Nanhoe, Anand Charan en Subhaas Punwasi. Charan legde uit, dat verzoek van de raadslieden is afgewezen, omdat de rechter in de hoger beroepszaak van oordeel is, dat de ernstige bezwaren nog steeds recht overeind staan.

Kromosoeto gaf aan, het niet eens te zijn met het vonnis. ‘’Ik blijf erbij dat ik onschuldig ben en het niet eens ben met de straf‘’, benadrukte Kromosoeto.

De directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto, is vandaag in verzekering gesteld. Kromosoeto wordt onder andere verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting.

Ook Van Trikt stelde het oneens te zijn met het vonnis. ‘’In eerste instantie ben ik verrast en verbaasd over het vonnis. Ik ben onschuldig, ik heb niet gestolen en niet gefraudeerd‘’, aldus Van Trikt.

Volgens Van Trikt is hem een straf opgelegd voor handelingen die hij gepleegd heeft voor land en volk. Hij voerde aan dat er handelingen gepleegd zijn die hij typeert als ‘’onhandig’’, maar dat maakt het niet een strafbaar feit. Ook zei hij dat de handelingen niet in het nadeel zijn gekomen van de Centrale Bank. Volgens Van Trikt hebben verdachten in deze zaak nadeel ondervonden en zijn ook hun reputatie en gezondheid geschaad.

Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de CBvS, die inmiddels voorwaardelijk in vrijheid is gesteld, is ook in hoger beroep gegaan. Ook zij is het oneens met het vonnis. Alibaks-Hausil motiveerde, dat ze ten onrechte veroordeeld is en dat ze onschuldig is.

De waarnemend procureur-generaal Shanta Mahadew, zegt dat het niet nodig is om getuigen te horen. De raadslieden van de verdachten onderstrepen eveneens vooralsnog geen getuigen te horen. Bij de eerstvolgende zitting komen de verdachten aan het woord. De behandeling van de beroepzaak van Van Trikt en Kromosoeto staat op 7 november weer op de rol. De zaak van Hausil gaat op 5 december weer voor.

More
articles