De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), is drukdoende om een lease vliegtuig te bemachtigen voor de Mid-Atlantische route en ook minimaal een voor de regionale route. Over dit plan horen wij al langer dan een jaar en wij hopen dat voor het einde van dit jaar dit lukt, want anders staat er veel meer op het spel voor de SLM. De regering en de directie van de SLM zijn drukdoende om twee vliegtuigen binnen te halen voor de SLM. Eén daarvan is bestemd voor de Mid-Atlantische route, een Airbus die uit Dubai moet komen. Het tweede toestel is een B737-800, bestemd voor vluchten in de regio, die uit Amerika wordt gehaald. De onderhandelingen voor de lease zijn reeds gaande. Volgens president Chandrikapersad Santokhi, zal het herstelplan van de SLM overeind blijven, maar zien is geloven. Met het herstelplan had de SLM nog gered kunnen worden, maar dankzij een paar kornuiten van de ABOP lijkt dit plan gedoemd te mislukken. Dit is precies waar de vorige leiding voor vreesde, toen zij besloot voorzichtig te zijn met de plannen met betrekking tot het herstelplan dat de SLM zou kunnen redden. Helaas kennen wij dit traject maar al te goed, we weten hoe politieke inmenging heeft gezorgd voor neergang van bedrijven zoals Bruynzeel, SML, Billiton, Suralco, Surland en als we niet goed uitkijken, is Grassalco ook straks de dupe hiervan.
Toch blijkt er een beetje lichtje in de tunnel voor Surinam Airways te zijn, want afgelopen donderdag liet de afdeling Public Relations weten, dat het AOC (Air Operator Certificate) verlengd is. Hierdoor kan het proces tot het in de kleuren van de SLM binnenhalen van de B737-800 voor de regio en een Wide-body vliegtuig voor de Mid-Atlantische operatie worden voortgezet. Het noodlijdende bedrijf had tot 15 oktober aanstaande om zijn AOC te verlengen, anders zou zij haar operationsvergunning kwijtraken. Een AOC is nodig om bepaalde commerciële luchttransporten uit te mogen voeren. De operator moet hierbij aan strenge eisen voldoen. Het bedrijf moet onder andere over middelen en systemen beschikken om de veiligheid van zijn personeel en de passagiers te kunnen garanderen. De SLM moet steeds blijven vliegen, zodat ze haar toegang op de luchthavens van Miami en Schiphol ook niet kwijtraakt.
Parastatale bedrijven in Suriname staan niet gelijk aan overheidsinstellingen, maar worden wel beïnvloed door politieke benoemingen. Het bekende fenomeen, waarbij de overheid alle controle naar zich toe trekt en partijloyalisten plaatst binnen de directie van deze bedrijven ongeacht hun deskundigheid, laat vaak veel te wensen over. Ook in de Raad van Commissarissen (RvC), is het vaak raak met dit soort ondeskundige politieke benoemingen. We hebben dit gezien bij onder andere Grassalco, SLM, SZF, enz. Deze politieke loyalisten zorgen voor geen enkele toegevoegde waarde en zuigen het bedrijf leeg, waardoor deze parastatale ondernemingen structureel kapot worden gemaakt door hun incompetentie, wanneer taken toebedeeld worden. Als we kijken naar een patroon, dan worden deskundigen die over de nodige competenties beschikken om de bedrijven met de juiste visie op een bedrijfsmatige wijze te leiden, aan de kant gezet door de politiek. Dit hebben we ook gezien met de directeuren die wel degelijk een goede job deden, maar naderhand niet dansten naar de pijpen van de politiek. Wanneer zo iemand niet meer wil ‘meedoen’, dan wordt er een label aan gehangen en wordt hij niet meer gedragen door de ‘politiek’. Klinkt dit bekend? Hierna wordt er iemand in de functie geplaatst die wel door de ‘politiek’ wordt gedragen en vaak is die benoeming in de lijn van een friends & family kandidaat. Zo gaat het overal, we vergeten de broer van de VP niet, die in zeker vier verschillende RvC’s de baas probeert te spelen, omdat zijn broer zich oppermachtig ‘voelt’. Deze zelfde RvC-duizendpoot is tevens adviseur van de VP en heeft naast zijn rol in de raad van de N.V. EBS, ook nog de directeurspositie kunnen bemachtigen binnen hetzelfde bedrijf. Sprake van een conflict of interest is er zeker in dit geval, want hij bleef deel uitmaken van de RvC en daarnaast vervult hij ook de rol van directielid.