Medewerkers Financiën hekelen afwezigheid interim-ministers

f

Op het ministerie van Financiën zijn, nadat Armand Achaibersing zijn portefeuille als minister ter beschikking had gesteld, twee interim-ministers aangesteld. Hoewel het protocol van overdracht inmiddels is getekend, is geen van de interim-ministers nog op het ministerie geweest. De krant heeft dit vernomen uit betrouwbare bronnen. Ook vragen medewerkers van Financiën zich af, waarom het zo lang duurt voordat er daadwerkelijk weer een minister wordt aangesteld op het ministerie. Sinds de aankondiging dat Achaibersing zijn portefeuille beschikbaar heeft gesteld, heeft de regering verschillende kandidaten gevraagd om de functie te vervullen. De krant vernam toen al, dat een aantal kandidaten vriendelijk heeft bedankt. Volgens de medewerkers is de functie van minister van Financiën een zeer zware functie. “De kandidaat voor deze functie zal het niet doen voor het salaris. Daarnaast moet er geselecteerd worden op onafhankelijkheid. Het jammerlijke van deze functie is, dat je persoonlijke reputatie gegarandeerd kapotgaat, vanwege de maatregelen die vereist zijn vanuit het IMF.

Daarbij word je vaak geconfronteerd met figuren binnen het beleid die totaal geen moreel kompas bezitten. Ook de verschillende spanningsvelden binnen de regering, maar ook die tussen de schuldeisers, de ontwikkelingspartners internationaal en de professionals (Lazard, accountants, advocaten, consultants) zijn een enorme uitdaging”, aldus een ingewijde tegenover de krant.

Staatsschuld

Achaibersing heeft tijdens de laatste persbijeenkomst die hij hield, van de gelegenheid gebruik gemaakt om feedback te geven over verschillende onderwerpen. De ex-minister maakte duidelijk dat onder zijn beleid, er is bezuinigd op goederen en diensten. “We zijn prudent geweest met ons beleid. Van de USD 70 miljoen van de eerste IMF-tranche, is er momenteel nog USD 40 miljoen over”, aldus Achaibersing. Hij gaf een duidelijk beeld met betrekking tot de staatsadministratie en verwees daarbij naar de posten Interest, Aflossingen en Trekkingen van de ontwerpbegroting, want deze drie posten hebben een relatie met elkaar. “De trekkingen hebben een lijst geproduceerd vanwaar de trekkingen vandaan komen en praktisch gezien, komen al deze leningen voor als laag rente dragende leningen. De grootste post is die van de IDB. Er is een geconsolideerde staatsschuld van ongeveer SRD 10 miljard en het Bureau voor de Staatsschuld is al geruime tijd bezig met de herstructurering van de schuld of aflossing daarvan. Hierdoor kan een dure schuld worden getransfereerd met een goedkopere lening en daarmee kan de overheid de internationale reserve oppoetsen, waardoor er stabiliteit gecreëerd kan worden en ook de Centrale Bank versterken. De grootste trekkingen bij de IDB zullen worden ingezet om de schuld bij de Centrale bank te herstructuren en af te lossen”, aldus Achaibersing.

More
articles