‘Sociaal programma veel ruimer dan sociaal vangnet’

De hoge winkelprijzen hebben zeker de aandacht van de regering. President Chandrikapersad Santohki zei tijdens de persconferentie afgelopen week, dat de regering een werkgroep daarvoor heeft geïnstalleerd, om zich bezig te buigen over de controle van de prijzen. “Ook kijken we uit naar mogelijkheden, om bepaalde essentiële goederen rechtstreeks te importeren en, die ook rechtstreeks te distribueren naar de samenleving, zodat de prijzen binnen het bereik en betaalbaar kunnen blijven, voor de gemiddelde bur-ger”, aldus Santohki.

“Soms moet je interventie plegen, zodat er weer rust en verlichting komt in de samenleving. Die oorlog in Oekraïne zorgt voor hele hoge prijzen van goederen in de wereld, dan moet je een interventieplan hebben, dat is wat we nu noemen die ombuiging”, verklaarde Santhokhi.

De president benadrukte dat er alles aan gedaan zal worden, om de prijzen te laten dalen in de winkels, en op de verschillende schappen. “Er is een goede inventarisatie gemaakt, wat de factoren zijn, die bijdragen tot die hoge prijzen, en daarvoor hebben we ook gepaste maatregelen die we gaan voorbereiden, en uit voeren”, aldus Santokhi.

Het staatshoofd verklaarde eveneens dat het sociaal programma veel ruimer is, dan die van het sociaal vangnet. “En dat voeren we uit, we hebben AOV, pensioen, kinderenbijslag, financiële bijdragen aan zwakke gezinnen verhoogd, ook aan personen met een beperking, hebben we gedacht. Die dingen zijn allemaal verhoogd, tot hoge bedragen. Ook de salarissen van ambtenaren zijn verhoogd, om zo de koopkracht te versterken”, aldus de president.

“Wat er bedoeld wordt met sociaal programma, is dat het integrale programma vanwege de regering reeds is voorbereid door verschillende ministeries, zoals: van Onderwijs, dat gratis schoolvervoer voor de kinderen heeft geregeld, TCT voor wat betreft gratis internet voor studenten, ook TCT om het probleem van transport beter aan te pakken voor bepaalde doelgroepen, gratis vervoer, en NVV voor wat betreft de melksubsidie. Maar ook Sociale Zaken en Onderwijs samen, voor het voedingsprogramma op school”, aldus de president.  “Zo hebben alle ministeries, waaronder Natuurlijke Hulpbronnen subjectsubsidie voor elektriciteit, en straks komt er ook nog subjectsubsidie voor de zogeheten olie moni. Dat allemaal komt in een breder pakket, en we gaan nieuwe mogelijkheden zoeken en ook goedkeuren, als het noodzakelijk moet zijn de samenleving te beschermen”, aldus Santokhi.

More
articles