Jason Choi: ‘Openbare plekken in Kiev geraakt door Russische raketten’

De Surinaamse staatsburger Jason Choi die momenteel in Oekraïne woont, heeft gisteren op zijn Facebookpagina laten weten, dat op de 229e dag van de Russische agressie, Kiev (correcte spelling KYIV en NIET KIEV) vanaf 8:30 uur werd geraakt door +/- 75 Russische kruisraketten. Een kinderspeelplaats, universiteit, ziekenhuis en appartement werden geraakt. Andere steden zoals Dnipro, Zaporizja, Lviv, Khmelnytskyi waren volgens Choi, ook doelwit van de Russen. “Dergelijke acties in de 21e eeuw zijn ongepast. De argumenten van Rusland zijn om de nazi’s in Oekraïne te elimineren. Dit is absolute onzin. Laten we niet vergeten dat het Kremlin heeft verklaard dat het zich niet richt op niet-militaire infrastructuur. Wat zien we vandaag? Ik ben persoonlijk bijna een heel jaar in Oekraïne geweest en er zijn geen nazi’s in Oekraïne. Elke persoon die ik ben tegengekomen, is vriendelijk en vredig. Oekraïne is gewoon een vreedzaam land. Niemand provoceerde Rusland in deze oorlog. Geslagen door de Oekraïense strijdkrachten op het slagveld, reageert de lafaard Putin met terreur tegen vreedzame Oekraïense steden en burgers”, aldus Choi op sociale media.

Evacueren

In maart dit jaar liet Choi weten, dat de laatste tijd een enorme uitdaging is voor alle anderen die gebukt gaan onder dit voortdurende conflict. “De situatie hier is geëscaleerd en wordt met de dag erger. De aanhoudende ‘oorlog’ valt niet langer onder het internationaal humanitair recht. Van sommige gebeurtenissen ben ik zelf getuige geweest. Huizen worden volledig verwoest door de Russen met behulp van raketten.’’ Choi zegt dat de dagelijkse explosies in de buurt van zijn huis luider en luider werden tot het punt waarop de Russische raketten hem op elk moment bij de voordeur zouden begroeten. ‘’De luchtsirenes gingen steeds vaker af. Op 2 maart ontving ik een cruciale waarschuwing van betrouwbare bronnen om Kiev onmiddellijk te verlaten”, vertelde Choi.

Agressie uit Rusland

Veel mensen adviseerden Choi om te evacueren naar het westen of naar een buurland te vluchten, maar Choi wil zich niet laten verdrijven uit Oekraïne. “Links en rechts worden bepaalde woorden verkeerd gebruikt. Dit is geen oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dit is een agressie uit Rusland, een onterechte overtreding geleid door één persoon met te veel politieke macht. Oekraïne en hun geliefde burgers verdedigen hun soevereiniteit, hun vrijheid, hun land, hun vrienden, hun familie en hun vrede. Er zijn nog steeds mensen die niet lijken te beseffen, dat als we nu niet opstaan, Putin meer zal willen. Helaas moest de geschiedenis zich herhalen. Toch en ondanks alle chaotische gebeurtenissen die op dit moment plaatsvinden, terwijl ik dit bericht typ, terwijl ik de kans heb dat ik een kruisvuur of een bom op mijn hoofd tegenkom, zeg ik nog steeds zonder enige twijfel, dat ik achter Oekraïne sta. Dit is niet alleen maar Oekraïne steunen, maar omwille van ieders vrijheid en leven. De kern van mensenrechten. Ik ben niet bang om vastberadenheid te tonen in deze moeilijke tijden. Ik ben niet bang om terug te vechten en pal te staan tegen ongerechtvaardigde agressie.”

More
articles