Korps heeft tweesporig beleid

Rishi Akkal, commissaris van Politie, heeft aangehaald, dat het reorganisatieproces van het Korps Politie Suriname (KPS), bijgesteld moet worden. Volgens Akkal is de bijstelling nodig, omdat zaken dagelijks veranderen. “Het beleid van het korps is nu tweesporig. Er worden prioriteitsgebieden geïdentificeerd, zodat er effectief gewerkt kan worden, en zo de veiligheid te garanderen”, aldus Akkal.

Hij benadrukte dat er een evaluatie en bijstelling moet komen, van de verschillende processen, opleidingstrajecten en trainingen binnen het korps. “Dit alles is nodig, omdat de samenleving een goed functionerend korps nodig heeft, dat preventieve en repressieve taken moet kunnen uitvoeren, volgens de grondwet”, zegt Akkal.

“Wij zijn bezig geweest met reparatie van acute zaken”, zei Akkal. Volgens hem worden er stappen gedaan, om nu te gaan van reparatie naar stabilisatie van het politieapparaat. Akkal zegt dat er investeringen gepleegd worden in het logistieke gedeelte van het korps en aan het opleidingsniveau. Akkal herinnert eraan, dat binnen de samenwerking met Nederland, er trainingen zijn afgewerkt op het gebied van het buurtmanagement en financieel rechercheren.

Akkal verklaarde dat de inspecteursopleiding op bachelorniveau, nu in de eindfase is. “Hierbij worden politiemensen met een bacheloropleiding opgeleid om politieleiderschap op strategisch niveau in te vullen, of te ondersteunen binnen de organisatie. Een module van deze opleiding, is in samenwerking met de Surinaamse deskundigen door de Nederlandse partners klaargestoomd. De opleiding maakt ook deel uit van het Makandra-project en loopt nog drie jaar. Als er na afloop verdere behoefte is, zal het project worden voortgezet”, aldus Akkal.

Tijdens de persconferentie zijn verschillende politietoppers van zwaarbewapende teams ingegaan op het criminaliteitsvraagstuk. Hoofdinspecteur Hesdy Godliep, hoofd van het Regio Bijstand Team midden, verklaarde dat strafbare zaken niet onopgelost blijven, bij de speciale afdeling voor misdaadbestrijding. “RBT Midden is stand by en alert om de gemeenschap van dienst te zijn”, aldus Godliep. Hij wees erop, dat bij een brute beroving op 5 oktober, na intensief speurwerk, de daders de volgende dag al aangehouden waren. Godliep benadrukte dat nu de gemeenschap zich onveilig voelt, er een boodschap richting de criminelen moet worden gestuurd, omdat de situatie nu de spuigaten uitloopt.

Akkal stelt dat er wel gewerkt moet worden aan het upgraden van het korps. “Vooral omdat de samenleving niet kan wachten op veiligheid. Wij hebben de logistieke middelen nodig, dus wij hebben samen met het bevoegd gezag, het ministerie en partners zoals het Nationaal Leger, besloten te repareren waar reparatie nodig was”, aldus Akkal. Volgens hem, worden er tegelijkertijd beleidsstrategieën vastgesteld. “Ze zijn in concept aangeboden, aan het bevoegd gezag voor formele afhandeling. Ook de politieacademie en de verschillende curricula worden geëvalueerd door een speciale werkgroep met nationale en internationale deskundigen. Wij gaan naar op maat gesneden en aan de tijd gebonden opleidingen. Wij zitten niet stil. De gemeenschap voelt zich onveilig, maar de politie is er om met alle haar ten dienst staande middelen, de gemeenschap van dienst te zijn”, aldus Akkal.

More
articles