Drs. Jim Bousaid, monetair econoom, zei de vorige week tijdens de discussieavond van de NPS in Grun Dyari, dat Suriname op dit moment geen andere keus heeft voor het oplossen van zijn economische crisis. ‘’Gelet op de realiteit, is de gang naar het Internationaal Monetair Fonds, IMF, de enige oplossing. Suriname heeft geen optie. De enige optie is deze, omdat je helaas al zo diep bent gevallen, en daarom bij het IMF moet aankloppen voor een lening”, aldus Bousaid.
Volgens hem heeft Suriname slecht onderhandeld met het IMF, waarbij er is gekozen voor een marktconform monetair en wisselkoersbeleid. “Men heeft te veel gevaren op de theoretische concepties, die op zich juist zijn vanwege het IMF, maar een theoretische conceptie moet ook werken in het land waar je het inwerkt.”
Bousaid benadrukte, dat de regering tijdens de onderhandeling met het IMF, zich meer heeft gefocust op het marktconform monetair beleid.
Hij vindt dat de regering beter had moeten onderhandelen, zodat er evenwicht komt tussen stabiliteit en herstel van de economie. ”Hierbij staat de beheersing van de financieel-economische crisis centraal.”
Volgens Bousaid is er weinig rekening gehouden met het effect dat deze overeenkomst zou hebben op het volk. Er komt nu een reset, wat volgens hem helemaal terecht is. “Er wordt verwezen naar de sociale druk op de bevolking. Die reset zou moeten inhouden, dat een deel van de IMF-middelen bestemd wordt voor de begrotings- en betalingsbalans ondersteuning, zodat we kunnen interveniëren”, aldus Bousaid.
Hij wees erop, dat de beleidsreceptuur in het huidige programma, niet meer effectief is om de problemen op te lossen. Bousaid vindt, dat het karakter van de inflatie veranderd is. “We gaan richting stagflatie en daar moet je een ander beleid op voeren”, aldus Bousaid.
De regering is nu in heronderhandeling met het IMF, voor de uitvoering van het herstelprogramma. Bousaid sprak de hoop uit, dat de knelpunten worden weggemaakt, zodat de bevolking het wat lichter kan hebben. Hij benadrukte echter “dat wij wel scherp moeten onderhandelen over ons eigen herstelprogramma”.