SLM EEN GEBED ZONDER EINDE?

Volgens de laatste ontwikkelingen, heeft de ondertekening van een LOI met de lessor van een B737-800 plaatsgevonden voor de SLM. Het streven is om de lease snel af te ronden. Naar onze mening klinkt dit als een oude grammofoonplaat, want in de tussentijd van sprookjesvertellingen, zit het cabinepersoneel al meer dan twee jaar thuis, en zijn hun vliegcertificaten praktisch waardeloos geworden. Daarbij liggen er ook nog zoveel schuldeisers op de loer, ofschoon de directie en het personeel van de luchtvaartmaatschappij van alles hebben geprobeerd om het bedrijf draaiende te houden. Dit lijkt zeker op een gebed zonder einde voor de SLM.

De SLM die al geruime tijd in grote financiële problemen verkeert, lijkt nu echt aan de grond te zitten. Het lijkt nu bijna onmogelijk om het veelbesproken herstelplan nog uit te voeren, want het is gesaboteerd door verschillende leden van de Raad van Commissarissen (RvC). Dit is precies waarvoor de vorige directie en de toenmalige president-commissaris bang waren. Helaas is hun vrees uitgekomen, ondanks hun zwijgen dat gebaseerd was op geheimhouding en hun was opgelegd door de grootaandeelhouder en het clusterteam van ministers. Alles bij de SLM stort nu in elkaar, en dat is precies de reden geweest, waarom het plan geheim moest blijven. Na het vertrek van Paul de Haan en Xaviera Jessurun, werd er een interim managementteam van Surinam Airways ingesteld, bestaande uit Steven Gonesh, Santosh Baidjoe en John Vrede.

Dit team staat momenteel voor een zeer moeilijke ondankbare taak. Afgelopen week heeft het managementteam de president en zijn cluster ministers breedvoerig geïnformeerd over de huidige stand van zaken en tevens een uiteenzetting gegeven over de plannen die worden uitgevoerd om nog inkomsten te genereren en verder op eigen kracht de operatie te continueren c.q. verduurzamen.

Wat is er eigenlijk over van de SLM behalve het personeel, want op een groot deel van de onroerende goederen is reeds beslag gelegd, waarvan op bepaalde zelfs voor de derde keer.

Om de zaak nog erger te maken, heeft het Amerikaanse bedrijf AELF MSN 224, LLC, een kort geding aangespannen tegen de SLM en alle leden van de RvC. Deze schuldeiser wil dat de herstructurering van de SLM wordt gestaakt, totdat de rechter in een bodemprocedure, over de rechtmatigheid daarvan oordeelt. AELF heeft aangegeven, een vordering van USD 4.1 miljoen te hebben op de luchtvaartmaatschappij en wil een voorschot van USD 2.463.001 (60%). AELF stelt dat de bedrijfsherstructurering die de SLM aan het doorvoeren is, een negatief effect zal sorteren op de schuldeisers. De bezittingen van het bedrijf zullen opgaan in de nieuwe Arena bedrijvengroep, en de ‘oude’ bedrijven zullen achterblijven met de schulden. AELF maakt zich ernstige zorgen dat de herstructurering tot gevolg zal hebben, dat de schuld aan haar niet betaald zal worden. Het voornaamste doel van de herstructurering zou zijn, dat de schulden niet worden betaald. Hoe wil je de SLM dan nu herstructureren, wanneer dit soort rechtszaken gaande zijn voor het bedrijf?

Hoe kan de SLM überhaupt nog gered worden, als schuldeisers die zich nu in rap tempo aanmelden en cito over hun geld wensen te beschikken. Is er nog hoop voor de SLM, want het ziet er nu echt hopeloos uit!

More
articles