‘President onduidelijk over beleid, tekenen van grote uitdagingen op komst’

Drs. Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), heeft gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel verklaard, dat president Chandrikapersad Santokhi tijdens zijn jaarrede wél heeft bevestigd, dat wij in uitdagende tijden leven en dat de onzekerheid groeit.

”Ofschoon Santokhi meer helderheid kon geven over het beleid, is dit een teken dat er problemen en uitdagingen zijn, waar we niet van weten. Het komende jaar zullen we dan  precies zien, wat de impact op ons land is”, aldus Debipersad.

Hij vertelde dat wij in zes weken tijd geconstateerd hebben, dat de wisselkoers een voorsprong heeft gemaakt, en informatie vanwege de overheid uitgebleven is. “Als we macro-economisch naar de huidige situatie kijken, kunnen we binnenkort een licht positieve groei verwachten.” Maar volgens Debipersad, moeten we tegelijkertijd wél beseffen, dat de problemen in het land groot zijn en we als bevolking hierdoor niet echt kunnen begrijpen, welke uitdagingen ons nog te wachten staan. “In een kleine samenleving als Suriname, heeft die wisselkoers al zoveel nadelige gevolgen gehad. Mensen zien dus dat het land niet vooruit komt en gaan er vanuit, dat de overheid de kluts kwijt is.”

Als we terug gaan naar de wetgeving, dan is het de Centrale Bank van Suriname (CBvS), die de wisselkoers moet reguleren. Debipersad stelde dat er volgens de wet twee monetaire autoriteiten zijn, maar wat de wisselkoers betreft, treedt eigenlijk bij alle informatie daarover en maatregelen die getroffen moeten worden, de Centrale Bank op de voorgrond. “Maar als je vreemde valuta als een markt gaat zien, dan zijn alle markpartijen hiervoor belangrijk, de Centrale Bank, algemene banken, maar ook andere handelaren in vreemde valuta en natuurlijk de overheid”, aldus Debipersad.

More
articles