ONONTBEERLIJK TRANSPORT

Verreweg de meesten onder ons, moeten zich dagelijks verplaatsen van huis naar het werk en terug. Weer anderen hebben transport nodig om de school of hogere onderwijsinstelling, te kunnen bereiken. Er rijden momenteel tienduizenden personenauto’s, bussen, combibussen en vrachtwagens op onze wegen. Het is elke dag weer een prestatie, om op tijd je eindbestemming te bereiken. Veel mensen hebben een eigen vervoermiddel, en daarbij ook steeds meer moeite, het op de weg te houden. Dit komt allemaal door de zeer sterk gestegen prijzen voor onderhoud. Alles kost momenteel steeds meer geld en zo ook het dagelijkse transport.

De brandstof is veel duurder geworden, de autoverzekering eveneens en natuurlijk mag het onderhoud van ons geliefd voertuig, niet uit het oog verloren worden. Wie zaken goed observeert, ziet dat velen niet meer in staat zijn, het juiste en benodigde onderhoud van het transportmiddel op tijd te plegen. Maar we moeten toch dagelijks naar het werk, de school of andere bestemmingen? Heeft natuurlijk alles te maken met de stijgende wisselkoersverhoudingen tussen onze nationale munt, de SRD, en de harde vreemde valuta, die hebben gemaakt, dat velen het financieel nog maar heel moeilijk kunnen redden. Mensen die niet over een eigen auto of ander vervoermiddel beschikken, zijn aangewezen op het openbaar vervoer, dat ook aangepast is en waarvan de uitbaters al bij herhaling hebben aangegeven, dat de huidige tarieven niet meer lucratief genoeg zijn om van rond te kunnen komen.  Maar nog hogere tarieven hanteren, zal maken dat vooral de ‘kleine man’ zich dagelijks niet meer zal kunnen verplaatsen van huis naar bijvoorbeeld het werk. Ook zullen ouders niet voldoende geld meer hebben om hun kroost naar school te sturen. Het dagelijkse, zeer noodzakelijke transport van zovelen, mag daarom op geen moment door de overheid onderschat worden.

Werknemers die niet op het werk verschijnen, daar zal geen enkele werkgever rekening mee willen houden. Een slecht en grotendeels verlamd geraakt transport om welke reden dan ook, werkt zeer frustrerend op een economie. Het is daarom zaak dat er een gulden middenweg wordt gevonden, zodat het algehele transport niet ontregeld geraakt. Dat de buschauffeurs zwaar ontevreden zijn over de vastgestelde bustarieven en thans wederom staan te morren, is volledig begrijpelijk, vooral na de jongste koersstijgingen van de dollar ten opzichte van de SRD. Alles is hierdoor voor hen weer duurder geworden, terwijl de inkomsten stationair zijn gebleven. Wederom tot forse tariefverhogingen overgaan, gaat ook niet zo makkelijk, omdat de loontrekker die gebruik van het busvervoer maakt, ook geen goede financiële speling meer bezit en dus nog verder in de verdrukking komt als de tarieven van busvervoer wederom worden verhoogd. De overheid moet er dan ook alles aan blijven doen om de wisselkoersen onder controle te brengen en houden.

More
articles