Belastingregulering houtsector op komst

De voorzitter van de werkgroep Ordening en Transformatie Houtsector, Pertap Bissimbhar, zegt dat het optrekken van de exportrechten op hout en het nader uitoefenen van controle op de export van rondhout, adviezen zijn die voortvloeien uit de presidentiële werkgroep. Volgens Bissimbhar, wordt er nagenoeg weinig tot geen belasting geïnd vanuit de sector.

Bissimbhar benadrukt, dat de werkgroep als opdracht heeft, om te kijken hoe ze gezamenlijk met de hele sector, de export van rondhout succesvol ‘’op laag en zelfs tot nul kunnen brengen’’. Bissembhar legt uit dat als rondhout alleen wordt geëxporteerd, Suriname er bitter weinig aan verdient, terwijl als het rondhout verwerkt wordt tot eindproduct, zal de staatskas beter gaan rinkelen. ‘’Er zal dan ook meer bedrijvigheid ontstaan, er wordt meer werkgelegenheid gecreëerd om meer geld in het land te brengen. Er wordt op die manier ook meer waarde toegevoegd aan de natuurlijke hulpbron hout’’, zegt Bissimbhar. “Aan de andere kant wanneer de staat op dit ogenblik minimaal verdient van onze natuurlijke hulpbron hout, dan moeten we ervoor zorgen dat de inkomsten van de staat behoorlijk vergroot worden.”

Bissimbhar zegt dat er zaken zijn die verkeerd gaan en wel zeker de afgelopen tientallen jaren. De werkgroep zal voor een doorlichting zorgen en alle knelpunten doorcommuniceren aan de president. “We gaan niet eens wachten totdat wij tot een eindconclusie zijn gekomen. Als we tussendoor zaken gaan tegenkomen, gaan we die alvast adviseren aan de regering. Regering kijkt u hier, dit is iets wat gewoon weg niet door de beugel kan. Dit zou u per onmiddellijk moeten rechttrekken binnen het totaal overheidsgebeuren. Ik denk dat ze daaraan zeker aandacht aan zullen besteden”, aldus Bissimbhar.

More
articles