Geen bestuderingsruimte conceptwet belastingautoriteit voor douane

‘Wet klopt van geen kanten”

Joyce de Vlugt, voorzitster van de Douanebond heeft gisteren tijdens een persconferentie van de Douanebond gezegd dat de bond open staat voor verandering, maar hij  niet eens is met de procedure gevolgd bij de conceptwet belastingautoriteit. Onlangs heeft de bond van de waarnemende directeur en wel op 13 september 2022 de conceptwet ontvangen. Waardoor de wet kon worden doorgenomen door de bond hij de op en aanmerkingen tegemoet ziet, alvorens die in behandeling kan worden genomen.

Volgens De Vlugt, werd de conceptwet ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) door de waarnemende directeur, alvorens de bond daarover zijn eigen visie en mening kon geven. De bond heeft in principe en moeite mee dat hem niet de ruimte is gegeven de wet rustig te bestuderen, alvorens die kon worden ingediend. Verder er ook werd gevraagd aan DNA de wet nog niet in behandeling te nemen. Dit is niet de manier van hoe er gewerkt dient te worden, zei De Vlugt. Zij benadrukte ook dat de wet van geen kant klopt. De bond heeft in de kwestie diverse deskundigen geraadpleegd waaronder juriste Serena Essed. Inmiddels zijn met economen en andere maatschappelijke organisaties gesprekken gevoerd.

“Het gaat namelijk om een ingrijpende verandering binnen de belasting, waarbij de douane de overstap wil maken van ambtenaren, naar een parastataal bedrijf waarbij, de leden voldoende zijn ingelicht. Want geen enkel ambtenaar was op de hoogte van deze conceptwet belastingautoriteit”, Aldus De Vlugt.

Vervolgens verklaarde zij dat de rechtspositie van de ambtenaren niet zuiver is  opgenomen in de conceptwet en dat mag volgens De Vlugt niet zo worden aanvaard. Wanneer men wil werken aan hervorming binnen de belastingen, moet dat op de juiste manier geschieden.

More
articles