Guyanese regering moe van diplomatiek proces rond visvergunningen

De Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo, zegt dat zijn regering ‘’moe is van het diplomatieke proces rond het verkrijgen van 150 visvergunningen voor Guyanese vissers’’. ‘’Guyana zal daarom nu de focus op het levensonderhoud van de vissers leggen. Dat is nu de belangrijkste prioriteit’’, stelde Jagdeo. De Surinaamse regering heeft er bij de Guyanese autoriteiten op aangedrongen, de uitkomst van het diplomatieke proces voor de verlening van 150 visvergunningen aan lokale vissers, af te wachten, doch de Guyanese regering is van mening, dat de ‘’uitwisselingen op bilateraal politiek en zakelijk niveau zijn mislukt’’. Volgens Jagdeo, zijn de uitwisselingen tussen Suriname en Guyana ‘’een soort van draaimolen’’ geworden. Hoewel er nog geen overeenstemming is bereikt tussen beide landen, zegt de Guyanese regering, dat zij zich blijft inzetten voor goede na-buurschapsbetrekkingen met Suriname.

Afgelopen weekend zei Jagdeo, dat de regering van plan is pal te staan ​​tegenover de lokale vissers om ervoor te zorgen dat ze in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien door te vissen in de Co-rantijnrivier zonder constante intimidatie.

‘’Anderhalf jaar hebben we via diplomatieke kanalen geprobeerd dit op te lossen en Suriname beloofde schriftelijk 150 vergunningen aan onze vissers.

Ik heb het ter sprake gebracht en gezegd, dat er wederkerigheid moet zijn in de internationale handel en betrekkingen. Zoals u ons behandelt, zullen wij u behandelen.‘’

Jagdeo haalde aan dat het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname, een verklaring had uitgegeven, waarin het ministerie stelt dat Guyana geduld moet betrachten en de diplomatieke inspanningen moet afwachten. ‘’Maar we hebben heel lang gewacht. Onze vissers worden daar lastiggevallen en de diplomatieke inspanningen leveren geen resultaat op‘’, aldus Jagdeo. ‘’Maar we zullen opkomen voor de mensen van dit land.‘’Kort nadat de ambassadeur van Guyana in Suriname, Keith George, door de interim-minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Zaken en Internationale Samenwerking (BIBIS), Krishna Mathoera, werd ontboden, gaf Jagdeo zijn verklaring. Volgens Jagdeo heeft deze daad van Suriname, Guyana ertoe aangezet in te grijpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hieromtrent het afgelopen weekend een verklaring uitgegeven waarin het zijn inspanningen beschrijft om de kwestie diplomatiek op te lossen. Ondanks deze inspanningen zei Guyana, dat het gewenste resultaat niet was bereikt en dat de Guyanese vissers nog steeds worden lastiggevallen door de Surinaamse autoriteiten.

More
articles