Extreme droogte zorgt voor stijging groenteprijzen

De afgelopen dagen is de prijs voor groenten behoorlijk gestegen. Vooral die voor bladgroenten zijn drie tot vier maal duurder geworden. Een bosje Tayerblad kost al dichtbij de SRD 40, terwijl een hoopje Antroewa al SRD 50 tot SRD 60 moet opbrengen. Volgens landbouwers hebben de verhoogde prijzen te maken met de extreme droogte van dit moment. “Er gaat veel zorg en tijd in zitten om de producten op de markt te brengen. Er worden meer investeringen gepleegd zodat de producten niet uitdrogen, en dat moeten we natuurlijk ook terug verdienen”, zegt een landbouwer uit het district Wanica in gesprek met de krant.

Volgens de landbouwer spelen ook de verhoogde prijzen voor mest en pesticiden een belangrijke rol voor de prijsbepaling. zegt dat door de negatieve koersontwikkeling van de afgelopen dagen, ook zij geconfronteerd zijn geraakt  met de hoge winkelprijzen. “Je hebt de middelen nodig, dus je moet ze kopen. Bij groentensoorten als kouseband die minder zorg nodig hebben, dan merk je dat ze ook goedkoper aan de man worden gebracht”,aldus de landbouwer.

Volgens hem is afzet in de afgelopen weken minder geworden. Dit omdat wederverkopers minder opkopen dan normaal.

“De mensen blijven ook met de groenten zitten. Verkopers proberen nu zelf combinatiepakketten van groenten te maken, zodat ze nog wat kunnen verdienen”, stelt de landbouwer. Hij is van mening dat groenten niet duur mogen zijn. “Waar ga je met een gemeenschap naartoe die niet gezond is. Maar wij als landbouwers zijn niet de schuldige”, aldus de landbouwer.

More
articles