Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen tussen Suriname en Guyana, heeft de NDP-fractie opnieuw een brief gestuurd naar president Chandrikapersad Santokhi. De NDP vraagt in het schrijven onder andere welke afspraken er zijn gemaakt tussen hem en president Irfaan Ali van Guyana omtrent de bouw van een brug over de Corantijnrivier.
NDP-fractieleider Stephen Tsang, zei in het actualiteitenprogramma De Week, dat de NDP-fractie tot heden nog niet op de hoogte is gesteld van de afspraken die gemaakt zijn tussen Suriname en Guyana. Tsang zei dat Guyanese media er gewag van hebben gemaakt, dat er een aanbesteding door Guyana is gedaan en dat er bedrijven zijn aangetrokken om een brug te bouwen. “Het meest kwalijke is, indien er zulke vergaande afspraken gemaakt zijn, vind ik het schandelijk dat dit soort dingen niet in De Nationale Assemblee worden besproken, want het gaat om een grondgebied en de visgronden van Suriname”, aldus Tsang.
Hij benadrukte dat vanuit Surinaamse zijde, de NDP-fractie alleen van Prahlad Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft mogen vernemen, dat wat de Guyanezen zeggen over de 150 visvergunningen, niet klopt. ‘’De NDP-fractie heeft geen antwoord gekregen op vragen die de fractie eerder gesteld heeft aan de president. Vragen met name hoe de aanbesteding is gelopen, wie de brug moet bouwen en wie over de financiering gaat. We missen het keiharde standpunt en de positie van de regering richting wat er gezegd wordt in Guyana, en dat vind ik jammer”, aldus Tsang.
Volgens Tsang moet De Nationale Assemblee (DNA), eerst toestemmingen geven, indien het gaat om een verdrag met Guyana. “Indien het gaat om afspraken, wil ik weten wat de afspraken zijn en hoe het kan dat een buurland een ander soeverein land de opdracht krijgt of de gelegenheid krijgt om die aanbestedingen te doen. Ik denk dat het te maken heeft met de waas van geheimzinnigheid die steeds wordt betracht in alle projecten van deze regering.’’
Tsang benadrukte dat Guyana niets te maken zou moeten hebben met de aanbesteding en alles wat samenhangt met de bouw van de brug. ‘’Daarom willen we weten wat precies de afspraken zijn. Is het zo dat die visvergunningen zijn uitgegeven, zodat Guyana de burg mag bouwen over de Corantijn. Is daar een relatie in?’’, aldus Tsang. Hij vindt dat deze kwesties aan de orde moeten komen. “Indien blijkt dat er vergaande afspraken worden gemaakt, waarbij de assemblee niet wordt geïnformeerd, dan denk ik dat we wel acties gaan voeren. Ik denk dat wij duidelijkheid moeten krijgen over wat er afgesproken is. Van wie is die brug, wie gaat het financieren, wie is verantwoordelijk voor die brug, maar vooral wie heeft het beheer de zeggenschap over de brug, want het is en blijf een Surinaams grondgebied”, aldus Tsang.