SAFE CITY CAMERA’S MOETEN SABOTAGE HEBBEN OPGENOMEN

Soms hebben wij echt het gevoel dat de oorzaak van onze achterstand als samenleving ligt aan het feit dat Surinamers zelf ervoor zorgen, dat wij achter blijven. Dit gevoel bekroop ons afgelopen week weer, toen het Meldpunt Informatie Anoniem (MIA), in een persbericht liet weten, dat zij zoekt naar de saboteurs die wederom het Telesur-glasvezelnetwerk op de hoek van de Wagenweg- en Klipstenenstraat, hebben doorgesneden. In het persbericht werd duidelijk, dat het ging om de zoveelste poging om de internetverbinding in onze gemeenschap te saboteren.

Eerder waren de bovengrondse glasvezelskabels op deze locatie doorgesneden. De kabels werden gerepareerd, maar nu zijn dus de ondergrondse kabels doorgesneden. Dit is naar onze mening puur crimineel gedrag. Als gevolg van deze handeling zijn bedrijven, overheidskantoren en individuen in en rondom Paramaribo-Centrum, opnieuw verstoken van adequate internetverbinding. Er wordt vermoed dat de saboteurs beschikken over informatie van het Telesur glasvezelnetwerk en daardoor sabotage wisten te plegen. “Sabotage op welk niveau dan ook, is strafbaar bij wet. Het MIA doet een dringend beroep op de Surinaamse samenleving mee te helpen bij het identificeren van deze saboteurs.” Eerder deze week werd al doorgegeven, dat er sabotage door derden was gepleegd aan twee hangglasvezelkabels. Deze kabels zijn doorgesneden in het Centrum, waardoor MSANs en andere bedrijven, er last van ondervonden. Naar wij vernemen, zijn in de omgeving van Paramaribo-Zuid, al twee keer kabels doorgesneden.

Keerpunt vraagt zich af, waarom het zo moeilijk is om deze saboteurs op te sporen, want de overheid heeft toch toegang tot de Safe City camera’s die in 2017 door de voormalige regering Bouterse, in verschillende wijken werden geïnstalleerd voor het Safe City Project. Het project heeft tot doel het veiligheidsgevoel van de burgers te vergroten.  Niet alleen de politie, maar ook de brandweer en de Spoed Eisende Hulp, hebben toegang tot de beelden die in het Command Center kunnen worden bekeken. Het project is gericht op het voorkomen van criminaliteit. Bij het Safe City Project wordt de nadruk gelegd op de preventieve werking die van het project zou uitgaan. De hele bedoeling van dit project is om de autoriteiten door middel van dit systeem bij te staan. Indien een delict is gepleegd, weet de politie hoe te handelen met het verdere politioneel onderzoek. De facial recognition (gezichtsherkenning) is niet geactiveerd binnen dit systeem. Kentekenplaten kunnen wel getraceerd worden. Wij zouden het MIA adviseren om de middelen in te zetten die reeds beschikbaar zijn, omdat zij het land al miljoenen hebben gekost. Een deel is ook nog een schenking geweest van China, dat ook had aangeboden om het systeem verder uit te breiden, doch vanwege de covid-pandemie is het project niet verder opgepakt.

More
articles