ONS FINANCIEEL SYSTEEM IN GEVAAR DOOR WITWASCONSTRUCTIES

In een bijdrage in Starnieuws van 17 november 2021, laat mr. dr. J. Van Dijk-Silos weten, dat zonder overleg met de opstellers, belangrijke delen uit de oorspronkelijke versie van het rapport zijn weggelaten.

De regering heeft tevens veranderingen in het NRA-rapport aangebracht en zelfs tabellen aangepast die niet aansluiten op de werkelijkheid.

Met de recente gebeurtenissen in Suriname, waarbij zowel het ministerie van Financiën als de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is gecorrumpeerd, wordt terecht kritiek geleverd door de heer dr. A. Ramcharan in het radioprogramma STANVASTE. Op 22 juli 2022 gaf de heer Ramcharan aan, dat wanneer de banken vol zitten met vreemde valuta en deze niet gegiraliseerd kunnen worden, er sprake is van grote sommen zwart geld. De openlijke bekentenissen van witwasconstructies van prominenten in de samenleving zonder enig gepast handelen van het Openbaar Ministerie, verergeren de uitkomst van het corruptie- en anti-terrorismeonderzoek van CFATF voor Suriname.

Wanneer zaken anders worden voorgeschoteld aan de samenleving dan de realiteit, neemt Suriname een groot risico. De gevolgen van de bevindingen en de rapportage van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), kunnen desastreus zijn.

AFBREUK AAN DE REPUTATIE

Het is ten eerste verwerpelijk dat de regering het rapport aan de CFATF zou hebben gewijzigd zonder daarvoor in overleg te treden met het projectmanagementteam. Om vervolgens ook geen juridische strafrechtelijke stappen te nemen tegen de ‘walvissen’ die schuil gaan achter deze constructies.

Het niet adequaat handelen van de regering en het Openbaar Ministerie naar personen die bekend zijn bij deze constructies, doet zowel nationaal als internationaal, vreselijk afbreuk aan de reputatie van Suriname Aangezien de commerciële banken DSB, Finabank, Hakrinbank en de cambio’s na de aanhouding op 17 april 2018, van de Euro Shipment van 19,5 miljoen euro, nog steeds als verdachte witwasorganisaties in de wereld staan genoteerd, dient juist de regering harde noten te kraken in plaats van het beschermen van prominenten in de samenleving.

Anderzijds is het een uiting van de arrogantie van de macht van onze leiders. De regering roept nu op zijn minst de verdenking op, dat zij de bevindingen en conclusies minder scherp willen formuleren met alle gevolgen van dien. Wanneer de regering zich openlijk bemoeit met de inhoud van het onderzoek door steeds een intern onderzoek te gelasten, kan dat twijfel oproepen over de onafhankelijke totstandkoming van het onderzoeksrapport. Wederom een grove deuk in het vertrouwen. Dit zal zeker van invloed zijn op de bevindingen en aanbevelingen van de CFATF.

BEDENKELIJKE CONSTRUCTIES

De vele constructies die door de regering worden ingezet, maken de handelingen verdacht en niet transparant. Exemplarisch is de SURFIN-constructie om valuta gelden en goud, buiten het gezichtsveld van de schuldeisers, dus buiten de CBvS, te houden. De voorwaarde van het IMF, waarbij USD en GOUD dat geplaatst is bij de CBvS NIET aan derden VERKOCHT MAG WORDEN, wordt met deze opzet van fondsen buiten het controlemechanisme omzeilt. Er zijn dus buiten de CBvS constructies bedacht om de inkomsten van valuta en goud, zijnde royalties van goudmaatschappijen en dividenden van Staatsolie, Newmont en Iamgold, buiten de CBvS te houden. Deze gaan naar apart opgerichte fondsen, zoals Surfin 1 en 2.

GIRALISEREN VAN VALUTA KLUISVOORRADEN

Onlangs werd de samenleving wederom geconfronteerd met een formele bekendmaking van de CBvS omtrent het giraliseren van contante valuta gelden van de algemene banken. De kluisvoorraden waar de heer dr. A. Ramcharan, reeds over gesproken  heeft.

De governor benadrukt, dat de CBvS de algemene banken flink heeft geholpen in het giraliseren van hun cash USD’s en euro’s.

“Ik zeg geholpen, omdat de banken natuurlijk ook zelf dat zouden moeten kunnen doen. Maar in ieder geval heeft de Centrale Bank nu intussen flink opgeruimd, en er is dus al flink gegiraliseerd. Ik hoop de komende week of zo daar weer een flinke giralisering te doen voor de banken”, aldus Roemer.

Het giraliseren van EURO 65 miljoen uit de kluizen van de commerciële banken, wordt dan zeer bedenkelijk.

Waarom konden die contante euro’s niet door de commerciële banken giraal worden verwerkt?

Wanneer de commerciële banken zelf bevestigen dat de herkomst onduidelijk is en met die reden de kluisvoorraden niet door de compliance regels van de banken heenkomen, wordt bevestigd dat deze kluisvoorraden getypeerd kunnen worden als zwart geld. De heer Roemer en de banken dienen nu te beseffen dat de CBvS, na de reçu roof en het witwasschandaal, zich wederom in een bedenkelijke situatie plaatst. Deze publicaties worden internationaal gevolgd en zullen geen positieve bijdrage leveren aan de bevindingen van de CFATF. Deze handelingen van de stakeholders kunnen als gevolg hebben dat Suriname op de zwarte lijst wordt geplaatst.

GEVOLGEN VAN BLACKLISTING

De gevolgen van een zwarte lijst zijn dat kredietverstrekkers onze leningaanvraag afwijzen. Bovendien heeft een zwarte lijst een negatieve invloed op onze kredietscore, waardoor wij mogelijk geen krediet in de toekomst krijgen.

Het is dus evident dat Suriname in een tijd van onderhandeling met het IMF en herstructurering c.q. onderhandeling met schuldeisers, het zich niet kan permitteren om op een grey list of blacklist geplaatst te worden.

Mogelijke gevolgen voor Suriname zijn:

-Economische sancties opgelegd door het IMF, de Wereldbank en IDB maken het moeilijk om deze instellingen en andere landen veilig te stellen.

-Internationale handel, investeringen, hulp en instroom van vreemde valuta nemen allemaal af.

-Risicovermindering van regionale financiële instellingen van wereldwijde tegenpartijen en verlies van vertrouwen in de financiële instellingen van het land

-Vertragingen in betalingen, beïnvloeden supply chains en handel.

-De kosten van grensoverschrijdende transacties stijgen.

-Ratingbureaus zoals Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s, verlagen hun kredietwaardigheid en bedrijfsratings.

-Terugdringen van correspondent financiële relaties voor internationaal betalingsverkeer.

Toevallig, aangezien het financiële systeem van een land wordt onderworpen aan verscherpt toezicht, kunnen illegale geldstromen en witwassen toenemen, aangezien het formele/gereguleerde banksysteem uiteindelijk wordt afgesneden door internationale en correspondentbanken. Dit zorgt wederom voor een teruggang in de economie.

Als importland en met de fragiele economie die we nu hebben, zijn de recente schandalen en constructies zeker niet positief.

Hoe kunnen we met al deze bedenkelijke handelingen en constructies verwachten dat het vertrouwen in Suriname wordt hersteld, wanneer onze eigen democratisch gekozen regering, zich schuldig maakt aan verhullende constructies en niet handelen bij overtreders van de WET STRAFBAARSTELLING MONEY LAUNDERING?

Wanneer de regering en het Openbaar Ministerie niet adequaat handelen, bij vermeende witwaspraktijken en -constructies, is dit niet bevorderlijk voor de resultaten van de CFATF.

INGEZONDEN

More
articles