Visvergunning pas verstrekken, als het in het belang van Suriname is

‘Surinamers verhuren visvergunningen aan Guyanezen’

Mohamedsafiek Gowrie, VHP-parlementariër verklaarde gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel dat het volgens onze vigerende wetgeving niet mogelijk is, dat er visvergunningen aan buitenlanders worden verstrekt. “Er zou  eerst een wetswijziging moeten plaatsvinden, alvorens het verstrekken van vergunningen aan buitenlanders mogelijk is. Echter geniet deze wetswijziging niet de steun van het parlement. Vergunningen moeten pas verstrekt worden, als die in het belang van Suriname is”, aldus Gowrie.

Hij vroeg zich echter af, wat het belang van het verstrekken van visvergunningen aan Guyanese visser is voor Suriname en wat voor voordelen dat voor Suriname oplevert. Gowrie gaat persoonlijk niet akkoord met het voorstel, dat Suriname vergunningen verstrekt aan Guyanezen. Volgens Gowrie, kan dit ook een politieke belofte zijn van de Guyanese regering aan de Guyanese bevolking, dat er 150 vergunningen geregeld zouden worden. Er is volgens Gowrie namelijk veel belangstelling om te vissen in Surinaamse wateren, omdat Guyana daarover niet voldoende beschikt en in vergelijking met de Guyanezen, werken Surinamers niet graag in de visserijsector.

Volgens Gowrie heeft de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, onlangs aangegeven, dat er nooit een toezegging is gedaan om 150 vergunningen te verstrekken aan Guyana. Daarbij zei de minister dat er momenteel Surinamers zijn, die juist hun visvergunning aan Guyanezen verhuren. Gowrie benadrukte dat dit niet de fout is van Suriname, maar van Surinamers die hun vergunning verhuren. “In zulke gevallen moeten de vergunningen worden ingetrokken. Straks zullen we te kampen krijgen met een tekort aan vis, omdat er momenteel  teveel vergunningen zijn ver-strekt aan Surinamers en dat er hierdoor zelfs niet meer uitgegeven kunnen worden”, aldus Gowrie.

More
articles