HAKRINBANK POPPENKAST

Wie ooit een poppenkast heeft gezien, weet dat er poppen worden ingezet door iemand om een verhaal of scenario uit te beelden. Met behulp van poppen wil de puppetmaster een verhaal vertellen en daarbij heeft hij de ‘touwtjes’ in handen. Daarbij zie je nooit de persoon ‘achter de schermen’, maar die heeft alle ‘macht’ in handen.

Precies zo zag de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de Hakrinbank (HKB) eruit, die op dinsdag 30 augustus werd georganiseerd, alwaar er nieuwe ‘puppets’ zijn voorgedragen voor zitting in de RvC, die gezien mag worden als een poppenkast die wordt geleid door een andere ‘hoofd-puppet’, die in dienst staat van de aandeelhouders die bestaan uit een groep kapitaalkrachtigen in onze samenleving. Het was echt een ware poppenkast afgelopen week en het spektakel duurde tot half vier in de ochtend.

Op de agenda stond als agendapunt, dat er een nieuwe kandidaat voor de functie van commercieel directeur was geselecteerd voor benoeming, maar de bedoelde kandidaat zag de bui al hangen en bedankte ter plekke. Hij had duidelijk geen zin om deel uit te maken van de poppenkast van de HKB. De vergadering was naar onze mening zeker spannend, gezien er al geruime tijd enorme onrust heerst binnen de HKB met betrekking tot de kwestie van grensoverschrijdend gedrag van de CEO en de verschillende meldingen inzake mismanagement binnen de bank. Tijdens deze AVA heeft een aandeelhouder haar kandidaat die zij had voorgedragen voor herbenoeming in de RvC, teruggetrokken, omdat zij het niet eens is met alle gebeurtenissen binnen de bank.

Deze gang van zaken heeft ook een andere commissaris ertoe bewogen, een paar uur later na deze bewuste AVA, in een officieel schrijven kenbaar te maken, dat hij heeft besloten om uit de RvC van de bank te stappen. Deze persoon was niemand minder dan de voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES) en wij zijn van mening, dat wanneer zo een persoon bedankt, dan is de poppenkast officieel compleet, want nu kunnen alle rollen worden vervuld door andere puppets.

De VES-voorzitter wilde niet in het zinkende schip van de HKB stappen, dus dan maar netjes voldoen aan alle verplichtingen en zeggen: ‘de groeten jongens’. Hij heeft het natuurlijk wel netjes onderbouwd in een brief, waarin hij aangaf, dat in de achterliggende periode is gebleken dat de toezichthoudende functie wordt bemoeilijkt door traineren, onvolledige informatie en ontbrekende informatieverstrekking vanaf het bestuur naar de RvC.

Verder verklaarde de huidige VES-voorzitter, dat hij op meerdere momenten heeft getwijfeld aan de zuiverheid van het functioneren van de hoofd-puppet van de poppenkastshow.

Daarbij kunnen wij stellen, dat wij uitermate respect op kunnen brengen voor de VES-voorzitter zijn handelingen, misschien als hij deze actie tijdens de vergadering had ondernomen, dan was de vergadering verdaagd, zoals de aandeelhouders hadden gevraagd. Maar wat wel duidelijk is, is dat iemand met principes en een rein geweten, geen stand kan houden, waardoor hij zich niet zal laten misbruiken voor zo een poppenkast.

More
articles