GROOTSTE BANKROOF OOIT IN SURINAME VOLTROKKEN

Terwijl Suriname dinsdagnacht om half vier in diepe rust was, heeft de grootste bankroof ooit in Suriname zich voltrokken. En het griezelige bij deze actie was dat de regering, die ons tegen zoiets moest beschermen, actief daaraan heeft meegedaan. Wat een dieptepunt Suriname, want de regering/Staat Suriname heeft als groot aandeelhouder van de bank, ondersteund door de algemeen directeur, president commissaris en advocaat van de aandeelhouders, op de AVA van de Hakrinbank actief meegewerkt dat een handjevol kapitaalkrachtige personen volledige controle hebben gekregen over de Hakrinbank.

Dat gebeurde door tegen alle governance regels van de bank in, drie nieuwe commissarissen toe te laten, zodat de groep nu volledige controle heeft gekregen over de Raad van Commissarissen van de bank. De Staat Suriname werd op deze vergadering niet (zoals tot nu toe gebruikelijk was) door het ministerie van Financiën vertegenwoordigd, maar door een individu van het Kabinet van de President. De vergadering was duidelijk een vertoning van macht en de houding van de president-commissaris tegenover de aandeelhouders en hun vragen, kwam naar onze mening als zeer denigrerend over.

Wij vermoeden dat de enige reden voor het uitschrijven van de AVA was, het vervangen van de RvC-leden en dat is ook gelukt. Twee leden zijn vrijwillig teruggetreden en de kandidaat CCO die zou worden benoemd, heeft tijdens de vergadering bedankt. Daarbij heeft de president-commissaris het verzoek van de kleine aandeelhouders van de Hakrinbank om een onderzoekscommissie in te stellen die het ongewenste gedragingen van de CEO tegen vrouwelijke medewerkers van de Hakrinbank, welke een schending van de Integriteitscode van bank inhoudt, niet gehonoreerd. Dit onderzoek werd gevraagd door een van de aandeelhouders naar aanleiding van de conclusie van de PG, dat de gedragingen van de CEO wel ontoelaatbaar waren, maar niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, omdat de Wet Seksueel Molest op de Werkvloer, nog niet is aangenomen.

De kleine aandeelhouders deden daarom het voorstel, een onafhankelijke commissie te laten onderzoeken of de gedragingen, ofschoon strafrechtelijk niet vervolgbaar, in strijd waren met de Integriteitscode van de bank. Deze code schrijft gedragsregels voor waar alle medewerkers van de bank zich aan moeten houden.

Door het voorstel van de kleine aandeelhouders niet te ondersteunen, heeft de regering eigenlijk samen met andere grootaandeelhouders, openlijk meegewerkt aan het torpederen van het gevraagde onderzoek naar de gedragingen van de CEO. De regering geeft daarmee er blijk van, dat zij kennelijk er geen behoefte aan heeft om een mogelijke schending van de Integriteitscode door de CEO te laten onderzoeken, laat staan dat zij die mogelijke schending wenst te laten bestraffen met disciplinaire maatregelen tegen de CEO. Wij vragen ons af, of president Santokhi wel beseft wat voor signaal hij hiermee afgeeft richting vrouwelijke medewerkers van de bank. Kunnen deze vrouwen zich nog veilig voelen op de werkvloer? Wat een voorbeeld!

Ingezonden

More
articles