‘Parastatale bedrijven betalen vooralsnog geen loon- en omzetbelasting’

De minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, heeft afgelopen dinsdag in De Nationale Assemblee, bevestigd dat bepaalde parastatale bedrijven vooralsnog geen loon- en omzetbelasting betalen aan de overheid. Er zijn volgens de minister, slechts enkele parastatale bedrijven die dit wel doen.

BEP-fractieleider Ronny Asabina, zei het vermoeden te hebben dat dit niet gebeurt, en benadrukte, dat de regering erop moet toezien dat geïnde belastingen worden afgedragen aan de staat. Indien de regering deze middelen claimt, kan het percentage van 10 procent voor de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) volgens Asabina, naar een lager tarief gebracht worden.

Volgens Achaibersing worden de betalingsachterstanden van parastatale bedrijven wel geboekt als schuld bij de overheid. De minister kan vanwege de financiële positie van al de parastatale bedrijven niet exact aangeven, of de schuld bij de overheid ooit ingelopen zal worden. Achaibersing zei, dat de schuld bij de herstructurering van de parastatale bedrijven als kapitaalinjectie omgezet kan worden om de balanspositie van de parastatale bedrijven te versterken.

More
articles