Mac Andrew: ‘Geen informatie over werkvergunning aan groep Haïtianen’

Minister Steven Mac Andrew, van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), is deze week voor aanvang van de Raad van Ministers vergadering (RvM), ingegaan op zaken die betrekking hebben op het aantal Haïtianen dat het land is binnengebracht na een inreisvergunning te hebben verkregen. Hij verklaarde geen informatie te hebben over werkvergunningen verleend aan Haïtianen. Voor hun werkvergunning zouden zij in principe naar het ministerie moeten komen, maar het is nog onduidelijk of die vergunningsaanvragen zijn ingediend.

Volgens Mac Andrew, zullen zij moeten werken aan hun Machtiging tot Kort Verblijf (MKV) en de werkvergunning. Dit proces is vermoedelijk al ingezet. De aanvraag voor hun MKV, geschiedt bij het ministerie van Justitie en Politie, dat de aanvraag opstuurt naar het ministerie van AWJ, met het verzoek om advies te geven.

“Mocht blijken, dat een deel van de Haïtianen toch is doorgereisd naar onze  buurlanden, zal het ministerie van Arbeid daar weinig aan kunnen doen, omdat wij niet betrokken zijn bij het migratiebeleid.

Wij zijn er zuiver voor de Surinaamse arbeidsmarkt, dus zullen andere relevante ministeries moeten optreden”, aldus Mac Andrew. Vervolgens zal nog moeten blijken, of er personen zijn gekomen met een vervalste afspraak, het is ook nog onduidelijk of een paar Haïtianen inderdaad zijn vetrokken. Mag blijken dat we de vergunning en MKV aanvragen niet hebben ontvangen,  kunnen wij zeker aangeven, dat men zich dan bezighoudt met diverse praktijken, en zij met andere bedoelingen naar Suriname zijn gehaald. Vervolgens zei de bewindsman, dat arbeidskrachten heel dringend nodig zijn, vooral in sectoren als toerisme, ICT, constructie, houtsector en visserij. Uit gevoerde gesprekken heeft het ministerie van Arbeid kunnen opmaken, hoe groot de vraag is naar potentiële arbeidskrachten. Opmerkelijk is, dat men geen belangstelling heeft om in bepaalde sectoren te werken, of niet het vereiste opleidingsniveau voor een bepaalde sector heeft. Het gros van de banen dat momenteel open staan, is voor mensen met een beperkte opleiding, maar de meeste mensen prefereren ook het liefst een werk bij de overheid. Dit zijn zaken waarmee het ministerie geconfronteerd wordt en die aangepakt zullen moeten worden. “De conclusie is dat het tekort aan mankracht op onze arbeidsmarkt invulling zal moeten ondervinden, omdat het toch wel serieuze consequenties zal hebben voor de economische activiteiten “, aldus Mac Andrew.

More
articles