Bissessur kan Suriname niet verlaten, paspoort afgepakt

De jurist Prenobe Bissessur is gisteravond op de Johan Adolf Pengel luchthaven aangehouden. Bissessur zou op een vlucht van American Airlines richting Miami vertrekken, maar is wegens het reeds aangevangen strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar vermeende onregelmatigheden bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), verboden het land te verlaten.  Na een kort verhoor werd hij heengezonden, zijn paspoort werd echter ingehouden.

Vermeende onregelmatigheden

De Unit Public Relations Openbaar Ministerie heeft gisteren in een officiële bekendmaking laten weten, dat het OM teams heeft samengesteld om ambtshalve strafrechtelijk onderzoek te doen naar vermeende onregelmatigheden bij de SLM en EBS. Deze teams worden aangestuurd door Officieren van Justitie onder verantwoordelijkheid van de procureur-generaal.
“Vanwege vermeende onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan bij de N.V. Energie Bedrijven in Suriname (EBS) en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft het Openbaar Ministerie teams samengesteld om hiernaar strafrechtelijk onderzoek te doen”, deelt het vervolgingsapparaat mee. De SLM haalde afgelopen week weer het nieuws nadat de overeenkomst die het staatsbedrijf is aangegaan met Bissesssur & Co, werd verspreid via sociale media en WhatsApp. Deze documenten hebben voor enorme commotie gezorgd bij de bond en het personeel. Paul de Haan CEO van SLM, werd in verband hiermede de vorige week flink doorgezaagd tijdens een spoedbijeenkomst met het personeel, en het wilde verduidelijking met betrekking tot de taken en vergoedingen van de juridische adviseur. Uit het contract en de overmakingsbewijzen met Bissessur, die intussen zijn uitgelekt is gebleken, dat de noodlijdende SLM, het advocatenbureau een honorarium heeft betaald van euro 355 per uur, naar Nederlandse maatstaven.

President Santokhi maakte gisteren in DNA bekend, dat de betalingen en het bedrag onrechtvaardig en onredelijk zijn. “Er zal gekeken worden naar mogelijkheden om deze bedragen te verhalen”, zei Santokhi. Afgelopen weekend had de president in de hoedanigheid van  voorzitter van de VHP tijdens een bijeenkomst van de partij in Wanica reeds gezegd, dat er vertrouwen is gesteld in personen om de SLM te helpen redden, helaas stellen die personen nu teleur. Hij deelde toen al mee, dat Bissessur ‘opgedonderd’ zou worden.

More
articles