De ondernemer J.N. alias Saya, heeft toestemming van de regering weer Haïtiaanse staatsburgers te vervoeren naar Suriname. Wij vernemen, dat deze Haïtianen zullen worden ingezet in verschillende sectoren. Vorig weekend kwamen ongeveer 160 mensen op een vlucht van Fly Always. Naar verluidt werd er per persoon ongeveer USD 2000 betaald, maar de ondernemer blijkt duizenden US-dollars te verdienen per vlucht. Voorts vernemen wij, dat Saya toestemming heeft van de regering twee chartervluchten per maand uit te voeren. Via sociale media werden beelden gedeeld, waarop te zien is hoe de groep Haïtianen incheckt op de luchthaven van Haïti en daarna werd er een video gedeeld, waarop te zien is hoe de groep aankomt op onze Johan Adolf Pengel luchthaven. Naar onze mening heeft dit soort vluchten veel van internationale mensensmokkel, want de mensen zullen op verschillende manieren worden ingezet en daarbij ook illegaal door proberen te reizen naar onze buurlanden. Al geruime tijd is er discussie over het groot aantal illegale Haïtianen dat ons land als transitoland misbruikt.
Ook Guyana heeft er last van, dat Haïtianen massaal op een legale manier, het land binnenkomen. Verder is het al jaren zo, dat Haïtianen via Suriname na kort verblijf, asiel aanvragen in Frans-Guyana. Volgens de Frans-Guyanezen, zijn de Haïtianen niets anders dan economische vluchtelingen. Het is al jaren bekend, dat in het Caribisch gebied het aantal ‘migranten’ dat gevaarlijke zeereizen maakt, sterk toeneemt. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN), heeft dit al bespreekbaar gemaakt in juni dit jaar en gaf aan, zich grote zorgen hierover te maken. Onder hen is een groeiend aantal Haïtianen, veelal in overvolle en niet-zeewaardige boten. Vaak eindigen deze reizen in schipbreuk of worden de boten voortijdig onderschept en de migranten teruggestuurd. Dit betreft een zeer zorgelijk fenomeen. Maar om even terug te komen op de situatie van ons land. Wij kunnen ons nog heugen dat er werd beloofd, dat de controles bij de officiële grensposten, dringend verbeterd zouden worden. President Chandrikapersad Santokhi heeft dit gezegd, toen hij de presidentiële onderzoekscommissie installeerde voor verdere beheersingsmaatregelen van de migratiestromen en ordeningsmaatregelen van het internationaal reis- en personenverkeer.
Deze commissie stond onder leiding van de regeringsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie. Toen werd ook al vastgesteld, dat de komst van het aantal Haïtianen in ons land, vanaf januari 2019 tot en met 22 april 2021, ongeveer 16.000 mensen betrof. In dezelfde periode hebben ruim 3000 het land weer verlaten via officiële grensposten. Voor de Surinaamse autoriteiten was er toen geen duidelijk beeld waar die ruim 13.000 Haïtianen in Suriname vertoefden. Het is niet bekend of zij het land via illegale routes hebben verlaten. Ook werd gesteld dat er informatie is, die aanleiding geeft tot een vermoeden van grootschalige mensensmokkel. De presidentiële commissie werd belast hiermee om het reilen en zeilen van de Haïtianen in het land te onderzoeken. De commissie werd in april 2021 ingesteld voor twee maanden, maar tot op heden heeft niemand een rapport gezien over dit onderzoek. Voorzitter Tjin Liep Shie werd ingezet om de president tweewekelijks te rapporteren. Wij van Keerpunt, waren wel zeer benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek. Toen werd al duidelijk dat de regering werd geconfronteerd met het feit, dat de gearriveerde Haïtianen, niet beschikken over voldoende financiële middelen om in hun levensonderhoud te voorzien gedurende hun verblijf in Suriname. Er werd toen gesteld, dat de Staat Suriname maar moet opdraaien voor medische en overige kosten van deze vreemdelingen, omdat zij ook niet beschikten over een reis- of ziektekostenverzekering. Wij vinden dat absoluut onaanvaardbaar, want hoe kan een vreemdeling zoveel rechten krijgen, terwijl de doorsnee burger moet bedelen om een BaZo-kaart en daarbij ook nog drempelkosten moet betalen bij de SEH. Vreemdelingen moeten niet denken dat onze overheid een sociale instelling is, want het is ook vaker voorgekomen dat Haïtianen documenten bezitten waarvan de authenticiteit niet klopt of kan worden nagetrokken.