De Centrale Bank van Suriname (CBvS), richt zich op de verruiming van het aanbod van vreemde valuta op de valutamarkt door de handhaving van haar rol als toezichthouder met betrekking tot de maximale vreemde valutapositie der banken. Afgelopen week maakte de CBvS bekend, dat zij de banken heeft geïnstrueerd om geen excessieve vreemde valutaposities aan te houden en zich te houden aan de maximum norm die in het kader van het toezicht op banken is vastgesteld door de CBvS.
Deze instructie heeft volgens de moederbank, geresulteerd in het afstoten van vreemde valuta door banken. Binnen een week heeft dit gezorgd voor een extra aanbod van miljoenen US-dollars op de valutamarkt. “Banken zullen in de toekomst geen overmatige valutaposities meer mogen aanhouden, wat de vraag op de valutamarkt zal verminderen”, aldus de CBvS. Wij van Keerpunt, zijn heel blij met deze interventie van de moederbank, omdat zij hiermee duidelijk haar taken op zich neemt en zich opstelt als de ‘baas’ van de banken, want de banken hebben vervolgens meteen na de actie van de CBvS, girale vreemde valuta verkocht aan importeurs. De geldtransporten zullen volgens de moederbank, op reguliere basis worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen de banken en de wisselkantoren hun behoefte aan omzetting van contante euro’s naar contante US-dollars kenbaar maken aan de moederbank, waardoor ook deze geldtransporten kunnen worden voortgezet. Wij hopen dat de CBvS dit beleid strak in de gaten zal houden en dat op geen enkel moment, de teugels zullen verslappen.
Volgens de CBvS vergt de uitvoering van het economisch herstelplan grote offers van de samenleving. Hiermee beweert de moederbank dat deze bereidheid van eenieder om een steentje bij te dragen, heeft geresulteerd in ‘’een licht economisch herstel dat uitermate fragiel is’’. Wij vinden deze uitspraak in deze fase wel heel optimistisch en hopen natuurlijk allemaal op een zichtbaar herstel, maar momenteel voelt dat voor velen niet zo. De CBvS was ook zeer optimistisch over de gelddekking van de Surinaamse munt en stelde dat die sterk is verbeterd (thans ruim 80%) en dat het inflatietempo op jaarbasis afneemt. Maar ook dat is nog niet in grote mate zichtbaar, want de prijzen van bepaalde levensmiddelen lijken nog steeds wekelijks te stijgen en daarbij is er nog geen vooruitzicht voor de doorsnee Surinamer. Hierbij willen wij stellen dat de CBvS zeker goed op weg is, maar we zijn er nog lang niet. Er is naar onze mening, nog veel werk aan de winkel!