Schuldeisers willen dat Suriname zijn olierijkdom gaat delen

Wanneer toekomstige olierijkdom en schulden botsen

De toekomstige olierijkdom van Suriname is groot geworden om ingezet te worden, terwijl het probeert USD 675 miljoen aan in gebreke gebleven obligaties te herstructureren, zei het Surinaamse ministerie van Financiën deze week in een verklaring. Het herstructureringsaanbod van Suriname van het ministerie van Financiën werd deze maand door vijf schuldeisers afgewezen, terwijl het land probeert een oplossing te vinden voor zijn wanbetaling. Wat anders een acceptabel aanbod zou zijn geweest, ziet er echter minder aantrekkelijk uit voor schuldeisers, die op zoek zijn naar toekomstige olieroyalty’s van olierijkdommen die binnenkort zouden kunnen worden uitgebuit, meldt Bloomberg.

Het off-shoregebied van Suriname ligt net over de grens van het kustgebied van Guyana, waar de afgelopen twee jaar een stortvloed aan olievondsten heeft plaatsgevonden – zoals de wereld in jaren niet heeft gezien.

En de schuldeisers van Suriname wachten met het accepteren van een bod in afwachting van FID van Apache Corp.

Suriname begon tijdens de covid-crisis te worstelen om zijn schulden af te lossen. Suriname heeft betoogd dat er een eerlijke deal moet worden gesloten op basis van de huidige situatie, maar stelt dat het land in staat zou zijn “in de nabije toekomst de schuldeisers te vergoeden, mocht het land offshore oliegeld ontvangen”.

De biljetten van 2023 van Suriname zijn bijna 81 cent op de dollar, terwijl die in 2026 al maanden op 71 cent op de dollar staan, volgens berekeningen van Bloomberg. Een vastrentend instrument dat is gekoppeld aan olieroyalty’s zou een eventueel herstructureringstekort voor obligatiehouders kunnen compenseren. Onderhandelingen hebben echter geleid tot onenigheid over de toewijzing van de eerste olieroyalty’s van Suriname. Het land verwacht de eerste USD 500 miljoen, maar investeerders willen dat Suriname de rijkdom gaat delen na de eerste USD 50 miljoen.

Bron: Oilprice

More
articles