Guyana heeft sinds 2015 ongeveer 11 miljard vaten olie-equivalent geleverd, de grootste offshore-olievondst in het afgelopen decennium, met het potentieel om 17 procent van de gasvoorziening te vervangen die Europa is verloren als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die nu de zesde maand ingaat. Dit is volgens Arthur Deakin, Director of Energy Practice bij Americas Market Intelligence (AMI). In zijn laatste column zei Deakin, dat 20 procent van de bewezen reserves naar schatting geassocieerd gas is, gelijk aan 13,2 biljoen kubieke voet (tcf). Volgens die berekeningen heeft Guyana nu de op twee na grootste gasreserves in de regio, na Venezuela en Argentinië.
Deakin merkte op, dat het nog steeds niet duidelijk is hoe deze nieuwe hulpbron zal worden gebruikt, en dat het meeste ervan opnieuw in het ondergrondse reservoir zal worden geïnjecteerd om de winning van olie te optimaliseren. Deakin verklaarde verder dat een klein deel ervan zal worden afgefakkeld. En nog een klein stukje, gelijk aan 50 miljoen kubieke voet per dag, zal door een pijpleiding naar de westelijke oever van de Demerara-rivier stromen. Bij aankomst zal een Natural Gas Liquids (NGL)-fabriek droog gas produceren, dat voornamelijk wordt gebruikt om een 300MW-krachtcentrale van stroom te voorzien, evenals andere nuttige vloeistoffen zoals ethaan en propaan. Dit maakt allemaal deel uit van het plan van de regering van Guyana om rond 2025 een gas-naar-energiecentrale te introduceren.
Met behulp van de meest recente gasproductiegegevens van Brazilië als relatieve maatstaf (gezien het feit dat ze vergelijkbare gasreserves en bijbehorend gas hebben), schat AMI dat Guyana een overschot van 51 procent in de gasproductie zou hebben, rekening houdend met de herinjectie van gas, affakkelen, verliezen, en de gas-to-shore levering. De analist zei dat dit zou betekenen dat Guyana 26,2 miljard kubieke voet (bcf) gas per jaar op de markt zou kunnen brengen, genoeg om 17 procent van de Russische gaslevering aan Europa te vervangen.
Om dit gas Europa te laten bereiken, zei Deakin dat er verschillende alternatieven zijn die Guyana kan nastreven. Gezien de urgentie van Europa en de relatief kleine omvang van deze export, bood hij aan dat een aantrekkelijke optie de ‘Fast LNG’-oplossing van New Fortress Energy is, een offshore liquefactie- en exportfaciliteit die in 18 tot 20 maanden wordt ontwikkeld. Het bedrijf heeft zelfs al verschillende deals gesloten om dit soort faciliteiten in de Golf van Mexico te ontwikkelen. Micro-LNG, of een onshore liqueficatie- en exportterminal, zijn ook aantrekkelijke opties, maar in mindere mate.
Gezien het voorgaande, zinspeelde Deakin erop dat Guyana een lucratieve exportmogelijkheid heeft, terwijl het in staat is de elektriciteitskosten met ongeveer 50 procent te verlagen en de productie- en economische boom aan te wakkeren die het Zuid-Amerikaanse land ten goede zal komen. Deakin vindt dat het tijd is dat Guyana profiteert van zijn overvloed aan hulpbronnen en tegelijkertijd voldoet aan de klimaatdoelstellingen.
Bron: Oilnow.gy