Uitdagingen grens tussen Suriname-Frans Guyana structureel oplossen

Er is nog veel werk te verzetten om de problemen aan de grens tussen Suriname en Frans Guyana, structureel op te lossen. Dit kwam gisteren naar voren tijdens een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, en het Franse Instituut CTG, dat belast is met de bevordering van grensoverschrijdende samenwerking tussen beide landen.

Volgens de onderdirecteur van Agrarische Ontwikkeling Binnenland, Martha Apai, hebben bewoners van beide landen behoefte aan onder meer een snellere afhandeling van bevolkings administratieve zaken.

Apai vindt dat het ‘’een spannende issue betreft’’, omdat  er op verschillende momenten klachten binnen  zijn gekomen,  over het feit dat mensen online zaken moeten regelen.  Volgens haar zijn de mensen in het binnenland niet zo kundig met online aangelegenheden. “Dus we zijn aan het kijken, hoe wij mensen tegemoet kunnen komen, of dat men op bepaalde momenten het gebied kan aandoen, om de mensen de nodige informatie te geven. Samen met het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), gaan we kijken, hoe wij dat kunnen aanpakken”, aldus Apai.

Districtscommissaris Ose Jabini van het bestuursressort Paramacca in Sipaliwini, vroeg tijdens de bespreking aandacht voor de minder goede communicatie tussen de Franse veiligheidsautoriteiten en de gezagdragers in het binnenland.

Dit zorgt er soms voor dat spullen van Surinamers die de rivier oversteken en Frans gebied betreden worden vernietigd. Apai stelde voor, dat er ook aan dat probleem gewerkt wordt. “Dus we gaan kijken of wij een nummerregistratiesysteem kunnen inbouwen, zodat onze mensen veilig op de rivier kunnen varren”, aldus Apai.

Volgens Mirta Tani, vertegenwoordiger van de Franse overheid, belast met de coördinatie tussen de Surinaamse autoriteiten en het Instituut ter Bevordering van Grensoverschrijdendsamenwerking, is het belangrijk dat er kennis in zake uitwisselingsprojecten worden uitgevoerd en wel in het belang van beide landen.

“Dat gedeelte is een verantwoordelijkheid van het bestuur in Frans-Guyana. Het heeft de bevoegdheid de dergelijke projecten uit te voeren. We zeggen niet dat wij alle problemen zelf kunnen oplossen, maar wij kunnen niet zo dichtbij van elkaar zijn als buurlanden en toch niet met elkaar communiceren. Wij zullen proberen de problemen gezamenlijk op te lossen”, aldus Tani.

More
articles