Oogzorg wordt toegankelijker en betaalbaar gemaakt

Suriname Eye Center-project heeft ruim USD 4 miljoen gekost

Het Suriname Eye Center-project, dat gisteren officieel werd geopend door president Chandrikapersad Santokhi, is in samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning, de Kirpalani Stichting en Iamgold tot stand gekomen. Deze samenwerking tussen de publieke en private sector wordt door de president toegejuicht en gestimuleerd. Het is volgens hem, goed om gezamenlijk het land tot ontwikkeling te brengen. In het kader hiervan heeft de regering SRD 100 miljoen vrijgemaakt voor de aanpak van de gezondheidszorg en voor het upgraden van de spoedeisende hulp unit.

Volgens Jerrel Pawiroredjo, hoofd van het Suriname Eye Center (SEC), is met de oplevering van het nieuwe gebouw, de adequate huisvesting van de oogheelkunde de komende twintig jaar veilig gesteld. “Het eerste contact met de heer Vidjai Kirpalani werd gelegd in 2006 en vanaf toen werden er door de Kirpalani Stichting meerdere significante donaties gedaan. Allemaal duurzame projecten ten behoeve van de gemeenschap. Dit project betekent dat de kwaliteit van de gezondheidszorg in Suriname voor de komende jaren verbeterd en gegarandeerd is en dat is duidelijk vanwege het aantal mensen dat komt uit Frans-Guyana en Guyana.  Daaruit blijkt dat het SEC dus ook bijdraagt aan toerisme”, zegt Pawiroredjo.

Hij benadrukt dat de belangrijkste investering die zij gepleegd hebben, het opleiden van de mensen is die werken bij het SEC. ‘’Zij zijn het fundament van de organisatie’’, zegt Pawiroredjo trots. “We hebben nu twee oogartsen in Nederland (Rotterdam en Utrecht) in opleiding en drie in hun beginfase in Suriname. Het streven is om de oogzorg toegankelijker en betaalbaar te maken in Suriname.”

Kirpalani Stichting

Vidjai Kirpalani gaf in zijn toespraak aan, vereerd te zijn om deel uit te maken van het heuglijke moment van de oplevering van dit project, als te zijn de Kirpalani Stichting en familie. Vidjai vertelde dat Eye Care de familie Kirpalani na aan het hart ligt: ‘’Toen mijn vader tien jaar oud was, kreeg hij een ongeluk. De familie had de middelen niet om te betalen voor oogzorg, waardoor mijn vader zijn zicht in een oog kwijtraakte.’’ In 1968 kreeg vader Kirpalani aan zijn andere oog een zeer zeldzame aandoening en door gebrek aan apparatuur, kon de diagnose niet goed worden vastgesteld. Vervolgens deed hij later nog een diagnose in Nederland, maar toen was het te laat en was hij 60 procent van zijn zicht kwijt. “Wanneer je zoiets moet doorstaan, dan ligt oogzorg heel diep bij je hart en dit is de reden waarom mijn vader ook projecten ondersteunde die betrekking hebben op eyecare en educatie. Zoals dokter Pawiroredjo aangaf, is dit project een enorme uitdaging geweest, maar we hebben er vandaag een zeer heuglijk moment van kunnen maken”, aldus Kirpalani.

Deze investering van de Kirpalani Stichting begon met een bedrag van USD 500.000 en is gedurende het proces opgelopen naar ruim USD 1 miljoen. Het streven van de stichting is om met de donaties die zij beschikbaar stelt voor projecten, een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons land.

AZP

De directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Marica-Redan, zegt dat het Suriname Eye Center uniek is en voorzien van de nodige moderne apparatuur. “In de laatste fase van dit project komt er nog een beddenzaal, apotheek en een opticien bij. Met het team van oogspecialisten en technisch personeel, wordt het SEC het expertisecentrum voor oogzorg in Suriname en de regio. We delen nu al kennis met landen in de regio en er zijn vele wetenschappelijke artikelen verschenen van onze oogartsen in medische journals”, zegt Redan. Het totale project heeft volgens haar, ruim USD 4 miljoen gekost.

Rehabilitatie en uitbreiding

In 2018 werd bekend, dat door middel van donaties en een lening, het startsein was gegeven voor de rehabilitatie en uitbreiding van het Suriname Eye Center. Toen werd aangegeven, dat het gebouw eind 2019 zou worden opgeleverd onder de naam: Kirpalani-Iamgold Eye Care Center. Stichting Kirpalani, Iamgold Rosebel Goldmines en de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), hebben een belangrijk deel van de financiering op zich genomen. Het project werd toen geraamd op 2,5 miljoen US-dollars. Vijay Kirpalani, directeur van Kirpalani N.V., had toen bevestigd dat dit het grootste project is dat de stichting uitvoert met ondersteuning van Iamgold.

More
articles