Suriname en Guyana kunnen profiteren van gezamenlijke ontwikkeling olie- en gasbronnen

Staatsolie is ervan overtuigd dat er echt potentieel is voor samenwerking tussen Suriname en Guyana, voornamelijk bij de ontwikkeling van gasbronnen. De Staatsolie CEO, Annand Jagesar, haalde onlangs aan, dat er thans grote hulpbronnen en gas zijn ontdekt in beide landen. Zij zouden volgens hem kunnen profiteren van de gezamenlijke ontwikkeling van hulpbronnen in de toekomst op de binnenlandse, regionale en internationale markten”, vertelde Jagesar. Hij zei dat de twee landen een sterke relatie hebben, vooral met betrekking tot olie en gas.

Grensoverschrijdende veldontwikkelingen zijn gebruikelijk in de wereldwijde olie- en gasindustrie; overeenkomsten bestaan in landen als de Verenigde Staten (VS), Mexico, Noorwegen en Duitsland. De samenwerking tussen Guyana en Suriname is al sterk. Vorig jaar zijn de besprekingen tussen de twee landen op gang gebracht over de ontwikkeling van een gemeenschappelijke gasstrategie om hun olie- en gassector vooruit te helpen.

Suriname en Guyana hebben de mogelijkheid van grensoverschrijdende ontwikkeling nog niet onderzocht, maar de best presterende blokken van de landen worden aan de grens samengevoegd.  Er zijn meer dan 30 ontdekkingen gedaan in het Stabroek-blok en vijf in blok 58. De blokken worden beheerd door grote bedrijven, ExxonMobil en TotalEnergies.

De ontdekking die het dichtst bij de grens ligt, is voornamelijk aan de kant van Guyana bij Haimara-1 – onderdeel van de uitgebreide catalogus van ExxonMobil. De vondst werd gedaan in februari 2019, waarbij ongeveer 207 voet (63 meter) hoogwaardig, gas condensaat houdend zandsteenreservoir werd aangetroffen en werd geboord tot een diepte van 18.289 voet (5.575 meter) in 4.590 voet (1.399 meter) water. Chief Executive Officer (CEO) en oprichter van One Basin Three Nations (OBTN) Harvey Bijnaar, bevestigde tegenover OilNOW dat de mogelijkheid bestaat voor een uitbreiding in de ondergrond die zich uitstrekt tot aan Suriname. “De One Basin Three Nations Advisory Group gelooft dat er een grensoverschrijdende mogelijkheid is voor samenwerking om dit reservoir door beide betrokken landen te verkennen en te produceren,” zei hij. De OBTN-oprichter wees erop dat zowel Guyana als Suriname het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (UNCLOS) hebben ondertekend en dit geeft een kader om het proces op gang te brengen.

More
articles