Nieuwe conceptwet stelt verhandeling chemische wapens strafbaar

De minister van Defensie, Krishna Mathoera, gaf gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de behandeling van de wet ‘uitvoering chemische wapensverdrag’ te kennen, dat de nieuwe conceptwet die binnenkort naar het parlement zal worden gestuurd, het strafbaar stelt dat er verhandeling plaatsvindt in chemische wapens. Volgens de minister is de introductie van deze wet slechts het verlengde van het door Suriname getekend verdrag om chemische wapens, uit te bannen. Hoewel ons land geen chemische wapens kent, heeft ons land er baat bij dit wetsvoorstel goed te keuren. Zij geeft aan dat er binnen de verschillende industrieën te weten de farmaceutische en binnen de landbouw, wel degelijk gebruik wordt gemaakt van chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur. Volgens de bewindsvrouwe zijn bij het verdrag drie lijsten opgenomen van chemische stoffen, en zullen deze ook door Suriname worden vastgelegd bij het uitvoeren van controle, die zal plaatsvinden door een commissie, die nog geinstalleerd dient te worden.

De handhaving volgens Mathoera geschieden conform het Wetboek van Strafrecht, waarna er gerapporteerd zal worden aan de minister van Defensie. In de conceptwet is volgens de minister opgenomen, wat maakt dat een bepaalde chemicalie in beslag kan worden genomen. Dit ter voorkoming van misverstanden, gezien volgens Mathoera pesticieden ook behoren tot de chemische stoffen. Echter moet volgens haar de hoeveelheid beperkt blijven.

De minister van Volksgezondheid zal binnen de handhaving van deze wet, een actieve rol hebben volgens Mathoera, gezien deze moet bepalen of de stoffen daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. VHP-parlementarier, Dew Sharman, vroeg de minister van Justitie en Politie hier ook nauw bij te betrekken.

More
articles