Installatie volgsysteem drukt behoorlijk op budget vissers

Houders van vissersboten hebben tegenover de media hun misnoegen geuit over de kosten die betaald moeten worden voor het installeren van een zogenaamd volgsysteem op de boten. Dit systeem moet onder andere zorgdragen voor de veiligheid van de vissers. Indien zij merken dat zij in gevaar zijn kunnen zij door middel van een druk op de knop alarm slaan en de veiligheidsautoriteiten kunnen terstond inkomen. Ook is het door middel van dit systeem makkelijk na te trekken waar de vissers zich op zee bevinden zodat zij niet op buitenlands grondgebied terecht komen. Echter kost de installatie van dit systeem hen al gauw een bedrag van US-dollar 530.

Secretaris van het Visserscollectief, Mark Lall, zegt in gesprek met een lokaal me-dium, dat dit een behoorlijke uitgave is voor de houders van de boten, aangezien de sector door moeilijke tijden gaat. Verder wordt van hen verwacht dat een maandelijks tarief wordt betaald zodat de vissersboten traceerbaar zijn. “Het kost de vissers allemaal teveel. En een bedrag in US-dollar is al helemaal niet te doen. De sector is aan het herstellen, maar de kosten die worden gemaakt zijn nog altijd hoog”, aldus Lall.

De voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), Udo Karg, stelt daarentegen dat de veiligheid van de vissers op dit moment voorkeur geniet. Volgens hem is het een investering, maar is er toch een gevoel van veiligheid bij. Volgens hem kunnen we ons allemaal het verhaal van enkele jaren geleden herinneren, waarbij Surinaamse vissers zouden zijn afgeslacht. Karg geeft aan dat zulke zaken vermeden moeten worden.

More
articles