Wereldleiders treffen zware sancties tegen regering Poetin

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe geleid tot de dood van 137 soldaten en burgers en honderden gewonden. Dit heeft geleid tot wereldwijde veroordeling en enkele van de zwaarste sancties waarmee de regering Vladmir Poetin ooit te maken heeft gehad. De Russische aanval begon donderdag rond 04.30 uur in Oekraïne, met een spervuur ​​van meer dan 100 ballistische, kruis- en grondluchtraketten en 75 middelzware en zware bommenwerpers. Internationale media meldden, dat er vervolgens explosies zijn gehoord in grote steden, waaronder de hoofdstad Kiev, Kharkiv en Odessa. Oekraïense autoriteiten zeiden dat Russische troepen hun militaire middelen en andere defensiefaciliteiten hadden getroffen, waardoor honderden burgers naar de Poolse grenzen vluchtten voor hulp en onderdak.

Tijdens zijn aankondiging op donderdag van de op handen zijnde “speciale militaire operatie” in Oekraïne, wilde president Poetin een scherpe waarschuwing geven aan degenen die zouden kunnen proberen in te grijpen. Hij zei: “Wie ons ook probeert te hinderen, of ons land of ons volk bedreigt, moet weten dat de reactie van Rusland onmiddellijk zal zijn en u tot gevolgen zal leiden die u in uw geschiedenis nog nooit hebt meegemaakt. We zijn klaar voor elke gang van zaken. Alle noodzakelijke beslissingen in dit verband zijn genomen. Ik hoop dat er naar mij wordt geluisterd.” Ondanks zijn waarschuwing, zijn verschillende wereldleiders snel geweest in hun veroordeling en meedogenloos in hun poging om verlammende sancties tegen het Kremlin te ontketenen. Canada, de Verenigde Staten, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan en Australië, spraken zich uit tegen Poetin.

Amerikaanse sancties

De president van de Verenigde Staten van Amerika, Joe Biden, heeft dinsdag de eerste reeks sancties tegen Rusland bekendgemaakt na aanvankelijke dreigementen van Rusland om Oekraïne binnen te vallen. Deze sancties waren gericht tegen leden van de binnenste cirkel van Poetin en hun families, samen met twee banken die de VS als cruciaal beschouwen voor het Kremlin en het Russische leger. Er zijn ook sancties opgelegd aan personen die zijn opgenomen op een lijst van Specially Designated Nationals en Blocked Persons via het Office of Foreign Assets Control van het ministerie van financiën.

Bovendien omvatten de sancties van Biden het verbieden van nieuwe investeringen in de afgescheiden regio’s die door Rusland worden erkend door Amerikanen, waar ze ook gevestigd zijn. Invoer en/of uitvoer, wederuitvoer, verkoop of levering van goederen, diensten of technologie vanuit de regio’s direct of indirect is eveneens verboden. Na de invasie van donderdag, reageerde Biden met strengere sancties, waaronder exportblokkades op technologie om het vermogen van Rusland om zijn militaire en ruimtevaartsector vooruit te helpen ernstig te beperken. Hij legde ook sancties op aan Russische banken en corrupte miljardairs en hun families die dicht bij het Kremlin staan. Biden hield vol dat zijn dreigement om Poetin rechtstreeks te bestraffen, ‘’op tafel blijft en geen bluf” is. De Amerikaanse sancties beperken ook het vermogen van Rusland om zaken te doen in dollars, euro’s, ponden en yens. Hij kondigde ook aan dat de VS extra troepen naar Duitsland zouden sturen om de NAVO-alliantie (de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie – een intergouvernementele militaire alliantie tussen 28 Europese landen en 2 Noord-Amerikaanse landen) te versterken.

Het Verenigd Koninkrijk

De premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson, reageerde ook snel op de invasie van donderdag, toen hij de reeks zware economische sancties schetste waarmee Rusland ooit te maken heeft gehad. In overleg met de Verenigde Staten zei Johnson dat het VK, ‘’een volledige bevriezing van tegoeden oplegt aan VTB’’, een Russische staatsbank. Dit zou het VK in staat stellen Russische banken volledig uit te sluiten van het Britse financiële systeem, dat verreweg het grootste van Europa is. Deze sanctie verbiedt Rusland ook om toegang te krijgen tot het pond sterling en betalingen via het VK af te handelen. Bovendien zal deze maatregel het VK in staat stellen om Russische staats- en particuliere bedrijven te verbieden fondsen te werven in het VK, evenals transacties met hun effecten en het verstrekken van leningen aan hen. Johnson gaf ook aan, dat het VK ook het bedrag zal beperken dat Russische staatsburgers op hun Britse bankrekeningen kunnen storten. Verder zei Johnson dat het VK meer dan 100 nieuwe entiteiten en individuen zal bevriezen. Dit komt bovenop de honderden die al zijn aangekondigd en omvat alle grote fabrikanten die de oorlogsmachine van Poetin ondersteunen. Bovenop deze financiële maatregelen en in volledig overleg met de Verenigde Staten en de Europese Unie, zei Johnson dat het VK nieuwe handelsbeperkingen en strenge exportcontroles zal invoeren, vergelijkbaar met die welke in de VS worden ingevoerd. Het is veelbetekenend dat de Britse premier zei dat hij een nieuwe en toegewijde Kleptocracy Cell in het National Crime Agency zal opzetten om het ontduiken van sancties en corrupte Russische activa die in het VK verborgen zijn, aan te pakken. John zei: “Dat betekent dat oligarchen in Londen zich nergens kunnen verbergen.” Johnson verklaarde categorisch dat zijn regering “zal doorgaan met een meedogenloze missie om Rusland stuk voor stuk, dag na dag en week na week uit de wereldeconomie te persen”.

Canada

Canada heeft ook een reeks strenge sancties uitgevaardigd tegen meer dan 50 belangrijke Russische politieke leiders, oligarchen en hun families. Het heeft ook bestaande exportvergunningen voor Rusland ingetrokken, ter waarde van naar schatting 700 miljoen dollar aan handel, en heeft Oekraïne tot 620 miljoen dollar aan leningen verstrekt om de Russische inspanningen om de Oekraïense economie te destabiliseren, tegen te gaan.

Andere sancties en veroordeling

De Europese Unie heeft ook sancties uitgevaardigd die Russische politici en functionarissen op zwarte lijsten plaatsen, de handel in Russische staatsobligaties verbieden en de import en export met separatistische entiteiten targeten, aldus hoge EU-functionarissen. Deze sancties omvatten onder meer het op de zwarte lijst plaatsen van de politici die betrokken waren bij de erkenning van de afgescheiden regio’s in Oost-Oekraïne. In Japan omvatten de tot dusver uitgevaardigde sancties het verbieden van de uitgifte van Russische obligaties in Japan en het bevriezen van de activa van bepaalde Russische individuen.

Australië was erop gebrand om op te merken, dat het sancties zal gaan opleggen aan personen die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de acties van Rusland tegen Oekraïne. Guyana, Barbados en zijn regionale partners zoals CARICOM, hebben ook krachtige veroordelingen uitgesproken tegen de terreurdaad en niet-uitgelokte agressie door Rusland. Sindsdien hebben ze opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en een terugkeer naar diplomatie.

Waarom Rusland Oekraïne binnenviel?

Begin vorig jaar had de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, een beroep gedaan op de Amerikaanse president Joe Biden om zijn land deel te laten uitmaken van de NAVO voor meer bescherming, gezien de geschiedenis van escalerende spanningen met Rusland. In 2014 was Rusland bijvoorbeeld Oekraïne binnengevallen, waarbij 14.000 mensen omkwamen. De invasie resulteerde ook in de annexatie van de Krim, een schiereiland langs de noordkust van de Zwarte Zee in Oost-Europa. Ontevreden over de aanvraag van Oekraïne om lid te worden van de NAVO-alliantie, begon Rusland troepen te verzamelen aan de grens met Oekraïne, onder het mom dat ze slechts “vredeshandhavers” waren. Dit leidde tot strenge waarschuwingen van Biden, die geloofde dat het slechts een rookgordijn was voor een geplande invasie. Hij zwoer dat er sancties zouden volgen als Rusland zou proberen de soevereiniteit van Oekraïne te vertrappen. Donderdag begon, tot groot ongenoegen van de wereld, Rusland met zijn invasie in Oekraïne.

More
articles