Olieprijs kan USD 130 per vat bereiken door crisis Rusland-Oekraïne

Chief Executive Officer (CEO) van Rystad Energy, Jarand Rystad, is van mening, dat de olieprijs kan oplopen tot 130 dollar per vat als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne op donderdag. In zijn meest recente bericht op zijn LinkedIn-pagina, zei Rystad, dat de tragedie van de situatie niet kan worden onderschat, aangezien andere implicaties van het conflict verbleken in vergelijking met de mogelijke menselijke kosten aan beide kanten. Hoewel hij gelooft dat een grootschalig militair conflict tussen Rusland en het Westen onwaarschijnlijk is, zei Rystad dat ‘’een diepe economische oorlog bijna onvermijdelijk is’’.  Hij merkte op dat Rusland een dergelijke oorlog niet kan winnen, maar benadrukte dat Rusland een belangrijk wapen heeft: de olie- en gasexport. Rystad: “De vraag naar olie en gas in het Westen neemt al-leen maar toe en er zal zich waarschijnlijk een wereldwijde energiecrisis voordoen. Gespannen markten worden verder uitgerekt, omdat aanzienlijke olie- en gasvolumes nu in gevaar komen.” Hij voegde er-aan toe: “De escalatie brengt onmiddellijk tot 1 miljoen vaten per dag aan ruwe olie in gevaar die door Oekraïne en de Zwarte Zee gaan, maar de verstoringen op de lange termijn kunnen veel groter zijn.”

Hij zei dat uit de simulaties van Rystad Energy blijkt dat de olieprijzen kunnen stijgen tot ongeveer USD 130 per vat, waarbij consumenten de druk op de benzinepomp en hun energierekening voelen.

“De realiteit is dat er in Europa en daarbuiten aanzienlijk hogere prijzen in het verschiet liggen”, verklaarde hij. Verder zei Rystad dat een volledige stopzetting van de gasexport uit Rusland hoogst onwaarschijnlijk is, maar dat gas via Oekraïne – dat 8% van de Europese bevoorrading vertegenwoordigt – een groot risico loopt. Hij merkte op dat Russisch gas goed is voor meer dan 30 procent van de Europese vraag, en dat andere potentiële leveringsbronnen onvoldoende zijn voorbereid om de kloof te overbruggen. Aan de andere kant meende hij dat de Russische gasexport het Kremlin elke dag meer dan 300 miljoen dollar oplevert – inkomsten die het zich niet kan veroorloven te verliezen. Met sancties en wereldwijde veroordelingen van de invasie, zei Rystad dat hij de situatie tussen Rusland en Oekraïne op de voet zal blijven volgen en regelmatig updates zal geven over de reacties van de markt. Bron: Oilnow.gy

More
articles