Ontwikkelingen rond covid-pandemie verrassend

‘Vierde dosis wél van toepassing’

Wereldwijd zijn bepaalde landen een vierde doses Covid-19-vaccin aan het overwegen. Volksgezondheidsfunctionarissen in de Verenigde Staten (VS), stelden nog de evaluatie te plegen of de vierde doses nodig zal zijn. Israël was het eerste land dat de vierde dosis toepaste en kondigde in december aan dat volwassenen van 60 jaar en ouder, medisch personeel en mensen met onderliggende ziekten in aanmerking komen voor de vierde dosis. Echter zullen er minstens vier maanden verstreken moeten zijn na hun derde dosis.

De VS hebben onlangs aanzienlijke vermindering waargenomen van gevallen van Covid-19, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Volgens gegevens van de Johns Hopkins University is afgelopen vrijdag het aantal besmettingen met 44 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande week, het aantal ziekenhuisopnames met 26 procent en het aantal sterfgevallen met 13 procent. Alison Hunt, woordvoerder van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft onthuld, wel naar de opkomende gegevens over de pandemie en varianten in de VS uit te kijken, om het potentiële nut en de samenstelling van boosterdoses te kunnen evalueren.

Volgens dr. Peter Marks, directeur van het Center for Biologics Evaluation and Research van de FDA, zijn de ontwikkelingen rond de Covid-pandemie toch welverrassend, waardoor de vierde dosis wel aanbevolen kan worden.

Dr. Anthony Fauci, medisch hoofdadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, verklaarde dat de potentiële toekomstige eis voor een extra boost of een vierde injectie van  het Pfizer- of Moderna-mRNA-vaccin of een derde dosis van het Johnson & Johnson-vaccin, zeer zorgvuldig gecontroleerd wordt.

“Indien nodig, zullen de aanbevelingen worden bijgewerkt op basis van de gegevens naarmate deze zich ontwikkelen.”  De Centers for Disease Control and Preven-tion (CDC), hebben echter nog geen aanbeveling gedaan voor een vierde doses. Het bureau heeft wel zijn richtlijnen in oktober bijgewerkt aan te geven dat bepaalde mensen die matig of ernstig immuun gecompromitteerd zijn, een vierde dosis van de Moderna- of Pfizer/BioNTech-vaccins kunnen krijgen. “Voor de immuuncompetente mens blijft een enkele booster-injectie een hoog niveau van bescherming bieden tegen ernstige ziekten veroorzaakt door Omicron”, aldus Fauci. Kathrin Jansen, hoofd van vaccinonderzoek bij Pfizer, vertelde dat alhoewel de gegevens van huidige ​​onderzoekingen aangetoond hebben dat boosters een hoog niveau van bescherming blijven bieden tegen ernstige ziekten en ziekenhuisopname, erkennen we de noodzaak, voorbereid te zijn in het geval deze bescherming na verloop van tijd afneemt en om mogelijk te helpen bij het aanpakken van Omicron en nieuwe varianten in de toekomst”, zei Jansen. Een studie die vorige week door de CDC werd gepubliceerd , toonde aan dat de bescherming tegen Covid-19-hospitalisatie en spoedeisende hulp of spoedeisende zorgbezoeken veel hoger ligt na een derde vaccindosis dan een tweede dosis, maar dat de bescherming na verloop van tijd afneemt. Met de Omicron-variant dominant in de VS, was de werkzaamheid van het vaccin 87 procent tegen Covid-19 spoedeisende hulp of spoedeisende zorgbezoeken en 91 procent tegen ziekenhuisopnames in de twee maanden na een derde dosis. De effectiviteit daalde tot respectievelijk 66 procent en 78 procent tegen de vierde maand.

More
articles