President neemt virtueel deel aan tussentijdse Caricom-vergadering

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 21 februari virtueel deelgenomen aan een tussentijdse Caricom-staatshoofdenvergadering. De implementatie van de Caricom Single Market and Economy (CSME) en het bevorderen van de agrofood systemen, stonden op agenda.

De president zei tijdens de meeting, dat we niet leven in een perfecte wereld waar alle lidstaten het goed doen en onbeperkte budgetten hebben. Daarom is het van cruciaal belang dat de Caricom zijn eigen inkomsten genereert om minder afhankelijk te zijn van bijdragen van de lidstaten. “We moeten slimmere manieren vinden om inkomsten te genereren voor de Caricom”, aldus het staatshoofd. Hij gaf aan voorstander te zijn van de implementatie van de harmonisatie van documenten voor het vrije verkeer van goederen en personen. Voorts zei de president, dat het een prioriteit voor Suriname is om de economische betrekkingen met de Caricom-lidstaten te intensiveren. ‘’In dit verband wil ik verwijzen naar de trilaterale ontmoeting en discussies tussen Suriname, Guyana en Barbados. Dit initiatief zal kansen creëren voor intraregionale investeringen, handel en arbeid”, aldus de president. Het staatshoofd benadrukte dat Suriname uitkijkt naar succesvolle discussies over de implementatie van de CSME.

De Republiek Suriname onderstreept het belang van het bevorderen van de Caricom Agri-Food Systems Agenda. De president stelde dat eenduidige sanitaire en fytosanitaire regels voor import en export belangrijk zijn en gevolgd dienen te worden. “Er lijkt een gebrek aan transparantie van regels te zijn. De nationale regels van de ene lidstaat mogen geen belemmering vormen voor een andere exporterende lidstaat.’’ Het vrije verkeer van goederen is, aldus de president, problematisch vanwege technische barrières die lidstaten opleggen bij invoer uit een andere lidstaat. Voor een vlot verkeer tussen de verschillende Caricom-landen, moeten niet-tarifaire handelsbelemmeringen worden opgeheven. De president deelde zijn inzichten met betrekking tot het ontwikkelen van het marketinginformatiesysteem Caricom-Agriculture. ‘’Behalve voor beleidsmakers, is het voor importeurs en exporteurs noodzakelijk om kennis te hebben van wat de vraag en aanbod is van landbouwproducten binnen de Caricom’’, zei de president.

More
articles