Ambassadeur India onthult Hindi naambord ELTO

In verband met de Internationale Dag van de Moedertaal op maandag 21 februari aanstaande, heeft het bedrijf ELTO N.V. op woensdag 16 februari, Hindi teksten opgenomen in het nieuwe naambord van zijn drie bedrijven aan de Dr. S. Redmondstraat 253 te Paramaribo. De ambassadeur van India, Shankar Balachandran en de Indoloog en oud-districtscommissaris drs. Naraindath Gangaram Panday, onthulden het naambord geschiedde tijdens een ceremonie in het kantoorgebouw van de firma.

De directeur van ELTO, Bhagwanpersad Gangaram Panday, vertelde tijdens de ceremonie dat ambassadeur Balachandran voordat hij in augustus 2021 naar Surina-me kwam, gelezen had over het behoud van cultuur en taal in Suriname, maar toen hij aankwam in Suriname en naar Paramaribo reed, zag hij onderweg geen namen of teksten van bedrijven in het Hindi. Dit inspireerde ELTO om middels een launch het Hindi te herintroduceren bij bedrijven en instellingen etc. De ambassadeur feliciteerde ELTO met zijn initiatief en zei dat deze herstart in gouden letters op de pagina’s van de geschiedenis geschreven zal worden en hoopte dat vele anderen geïnspireerd zouden worden dit voorbeeld te volgen. Ambassadeur Balachandran heeft sinds zijn aankomst in Suriname, oproepen gedaan moedertalen te respecteren. ‘’Het verlies van moedertalen leidt tot een verlies van cultuur en diversiteit’’, stelde Balachandran. Als goede voorbeeld haalde hij Singapore aan, waar vele moedertalen op de basisscholen onderwezen worden, hetgeen leidt tot grote economische ontwikkelingen.

Wereldleiders, erkende en gerespecteerde denkers van de wereld hebben altijd opgeroepen tot eenheid in verscheidenheid en daarom zou men zijn plicht moeten doen de moedertalen levend te houden. De mensen van Indiase afkomst hadden de hoogste achting voor Maharishi Dayanand Saraswati en Mahatma Gandhi – die beiden pleitten voor de adoptie van Hindi, ongeacht het dialect. Het Hindi had een goed schrift, grammatica, literatuur, tekstboeken en leraren en de grootste aanhang van alle Indiase talen – allemaal zaken die volgens Balachandran, moeten leiden tot promotie van Hindi. Hij complimenteerde Gangaram Panday ook voor zijn inzet om het Hindi en de Indiase cultuur meer bekendheid te geven. ‘’De heer Gangaram Panday haalt het Hindi uit de beslotenheid van tempels in Suriname en brengt de taal naar openbare plaatsen’’, stelde de ambassadeur. Hij voegde eraan toe, te verwachten dat deze trend zal aanslaan.

More
articles