Meteorologische Dienst start publicatie dagelijkse weersverwachting

De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) van het ministerie van Openbare Werken (OW), is dagelijks bezig met het verzamelen van klimaatdata. Onlangs is de MDS gestart met de dagelijkse publicaties van weersverwachtingen via de Facebookpagina van OW en de site De Boodschap van de Communicatie Dienst Suriname (CDS). MDS-Hoofd Radjkoemar Nanda, zei desgevraagd dat het dagelijks publiceren van weerberichten van eminent belang is voor de totale gemeenschap.

Volgens dein 1918 door de bioloog Wladimir Köppen ontworpen klimaatclassificatie, die nog steeds gebruikt wordt, heeft Suriname een tropische regenwoudklimaat, waarbij er sprake is van vier seizoenen: de kleine en grote regentijd, de kleine en grote droge tijd.  Het klimaat van de afgelopen 30-50 jaar laat zien dat het weerpatroon in zekere mate veranderd. De verandering betreft niet de seizoenindeling, maar meer het karakter van het weer. Opvallend is dat gedurende de afgelopen 30 jaar, er een toename is in de frequentie van intensieve neerslag, zware onweersactiviteiten, harde tot stormachtige windsnelheden en overstromingen, maar ook droogte. Het weer boven ons gebied krijgt naast de invloeden van de Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ), vaak te maken met actieve storingen die zich boven West-Afrika ontwikkelen en die over ons gebied langsgaan. Het kunnen ook uitlopers zijn van een weersysteem vanuit het zuidelijk halfrond. Bij actieve storingen valt er veel meer neerslag dan normaal. Zo kan er binnen een uur, 40 tot 60 mm neerslag vallen. Niet alle gebieden kunnen deze hoeveelheid aan water verwerken, vandaar dat plaatsen onder water lopen. Onder normale omstandigheden zou klimatologisch de maand februari behoren tot de kleine droge tijd, dus minder neerslag, maar ook dit jaar hebben we te maken met het fenomeen La Ñina, dat ontstaat in het tropische deel van de Stille Oceaan, maar het weerpatroon wereldwijd beïnvloedt. Zo zorgt dit verschijnsel ook ervoor dat er relatief meer neerslag valt dan normaal en dat vooral de kleine droge tijd kort duurt of zelfs wegvalt. Deze situatie geldt op dit moment ook voor het noordelijk en noordoostelijk deel van Zuid-Amerika.

Op dit moment bevindt de ITCZ zich boven ons gebied en het meest actief boven Zuid-Suriname. De hoogte storingen (vanuit het noordelijk en zuidelijk halfrond) die de afgelopen dagen het weer boven ons gebied beïnvloedden, zijn langzaam naar het oosten verplaatst. Karakteristiek gedurende deze periode van het jaar is de sterke noordoostpassaat (winderige situatie).

MDS-hoofd Nanda benadrukt dat de meetinstrumenten (manueel en automatisch), verspreid over het land zijn geïnstalleerd (het kustgebied en het binnenland). Het komt ook voor dat het elders harder heeft geregend dan bij de meetpunten. Daarom is de feedback van de samenleving heel belangrijk. Er zijn enkele manueel bemande stations, waar het weer per uur wordt geobserveerd en alles in codevorm naar de internationale databanken wordt verzonden ter informatie. Weerselementen zoals de wind, windsnelheid, luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, zicht, de hoogte en type bewolking zijn de parameters die worden gemeten/geobserveerd. Wanneer er significante weersomstandigheden worden verwacht, wordt dit middels een weerbericht in code, zowel lokaal als internationaal zo snel mogelijk verzonden, omdat dit van eminent belang is voor het vliegverkeer, maar ook voor de scheepvaart. Voor de luchtverkeersleiding wordt routinematig of op aanvraag een trend forecast voor de komende 2 uren voorspeld ten behoeve van de luchtvaart.

More
articles