‘Normalisatie onderwijs jaagt ouders op kosten’

Onderwijsminister Marie Levens, zei gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de Wet Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid en de Wet Gelijke Behandeling Arbeid, dat er inmiddels toestemming is verleend aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), om op maandag 21 februari het onderwijs op alle niveaus te normaliseren. De normalisatie houdt onder andere in, dat volledige klassen normaal les volgen, met dien verstande dat de klassen niet groter mogen zijn dan 24 leerlingen. Er zal, aldus Levens, geen sprake zijn van klassen met 55 leerlingen. ‘’Er moet nog een resolutie getekend worden’’, stelde Levens.

‘’De leerkrachten en de schoolleidster zijn voorbereid om weer met volledige klassen te kunnen beginnen. De klassen met 55 leerlingen, zullen terugbracht worden naar 24 leerlingen. Dus er zullen toch nog scholen zijn, die maar 3 of 4 dagen alle kinderen kunnen hebben‘’, zei Levens. Voor de leerlingen die één dag missen, zullen er speciale voorzieningen getroffen worden. De bewindsvrouw stelde, dat er in de tussen- tijd naar andere locaties gekeken zal worden. ‘’Voor de studenten uit de hogere klassen bekijken we de mogelijkheid om de zaterdagschool door te voeren. Het is een opschuifsysteem, gezien de lagere klassen ook de ruimte moeten krijgen. Het ligt in de bedoeling, dat alle leerlingen uiteraard vijf dagen naar school moeten‘’, aldus Levens.

Veel parlementariërs uitten hun bezorgdheid over het zo plotseling normaliseren van het onderwijs. De meeste kinderen gaan nu maar een paar dagen per week naar school. Ouders zullen, aldus enkele parlementariërs, veel duurder uit zijn als hun kind elke dag naar school gaat. ‘’Het jaagt ouders op kosten’’, werd gesteld. Enkel assembleeleden vroegen onder andere de regering, om tenminste schoolvervoer in orde te maken.

Parlementsvoorzitter Marinus Bee, vroeg aan de minister of de andere sectoren ook genormaliseerd worden.

Levens: ‘’De andere ministers zouden daarop antwoord moeten geven, maar ik kan u erop voorbereiden, dat er voor onderwijs toestemming is gegeven. Hoe het met andere sectoren zit, komt in de resolutie aan orde.‘’

Patricia Etnel (NPS): ‘’Ik ben enthousiast dat de scholen zullen normaliseren, echter moeten we ook kijken naar het budget van de ouders.‘’ Volgens haar is het salaris van de doorsnee ouder op 21 februari nog niet gestort. ‘’Het zal dus voor de meeste ouders zwaar zijn om busgeld op te hoesten nu de kinderen opeens vijf dagen naar school moeten. Indien we willen dat ouders hun kinderen elke dag naar school sturen, moet er naar gekeken worden om het desnoods te brengen naar 1 maart in plaats van 21 februari‘’, aldus Etnel. De regering zou volgens haar een duidelijk plan moeten presenteren, omdat we nog steeds te maken hebben met een burgerlijke uitzonderingstoestand. ‘’Er moeten ook instructies worden gegeven, gezien niet alles voor alle betrokkenen duidelijk is’’, zei Etnel.

Ook Melvin Bouva (NDP), stelde dat er gecommuniceerd moet worden met de commissie van het parlement, omdat de uitzonderingstoestand bij wet geregeld is. ‘’Het zal niet eenvoudig zijn om zoveel leerkrachten en scholieren in beweging te hebben, maar we vragen dat alles feilloos verloopt.‘’ Bouva haalde ook de kwestie van het schoolvervoer aan. Volgens hem moet dat in orde gemaakt wordt. ‘’Ik ben voorstander van normalisatie, maar er moet geen signaal worden gegeven dat er geen covid meer is. De voorlichting moet opgevoerd worden.‘’

Ronny Asabina (BEP), wees eveneens op de druk die uitgeoefend wordt op het budget van de ouders. ‘’De portemonnee van de gemiddelde huishoudens wordt met de dag zwaarder onder druk gezet. Daarom vraag ik de aandacht voor zaken als transportkosten en andere zaken die komen bij kijken.‘’ Volgens Asabina, moeten er ook opvangvoorzieningen worden getroffen. ‘’Er moet ook meer ruimte gegeven worden aan ouders alsook schoolgaanden voor de nodige voorbereiding.‘’

Minister Levens ging in op het schoolvervoer en gaf aan dat met ingang van 1 maart aanstaande, Scholieren kosteloos hiervan gebruik kunnen maken. ‘’Het vervoer zal gratis zijn voor ongeveer 80 procent van de leerlingen. We moeten nog ongeveer 20 routes organiseren die niet aangedaan worden door het Nationaal Vervoer Bedrijf. We willen geen enkel kind uitsluiten”, aldus Levens. Wat voeding betreft, zal er een test uitgevoerd worden op de scholen. ‘’We zullen niet op de scholen gaan koken. Dus we gaan gezonde vitaminebolletjes, yoghurt en waarschijnlijk ook banaan geven aan de leerlingen van alle niveaus. Het zal niet te ingewikkeld worden”, aldus Levens.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles