Als Rusland Oekraïne binnenvalt, zal olieprijs boven USD 100 stijgen

De olieprijzen waren maandag stabiel, na het hoogste punt in meer dan zeven jaar te hebben bereikt uit angst dat een mogelijke invasie van Oekraïne door Rusland zou kunnen leiden tot Amerikaanse en Europese sancties die de export van een van ‘s werelds topproducenten zouden verstoren. Brentolie daalde 11 cent, of 0,1%, tot USD 94,33 per vat tegen 0910 GMT, na eerder een piek van USD 96,16 te hebben bereikt, de hoogste sinds oktober 2014.

De ruwe olie uit West Texas Intermediate (WTI) uit de VS steeg met 1 cent, of minder dan 0,1%, tot USD 93,11 per vat, en zweefde in de buurt van een sessiehoogte van USD 94,94, de hoogste sinds september 2014. “Marktdeelnemers zijn bezorgd dat een conflict tussen Rusland en Oekraïne de bevoorrading zou kunnen verstoren”, zegt Giovanni Staunovo, grondstofanalist bij UBS.

Hij voegde eraan toe dat de oliemarkt erg gevoelig is voor nieuws over mogelijke verstoringen van de bevoorrading, aangezien de olievoorraden laag zijn en de reservecapaciteit bij olieproducenten naar verwachting verder zal dalen.

Opmerkingen uit de Verenigde Staten over een op handen zijnde aanval van Rusland op Oekraïne hebben de wereldwijde financiële markten doen wankelen. Rusland kan op elk moment Oekraïne binnenvallen en zou een verrassend voorwendsel kunnen zijn voor een aanval, zeiden de Verenigde Staten zondag. “Als troepenbewegingen plaatsvinden, zal ruwe Brent-olie geen problemen hebben om boven het niveau van USD 100 te stijgen”, zei OANDA-analist Edward Moya in een notitie.

“De olieprijzen zullen extreem volatiel en gevoelig blijven voor incrementele updates met betrekking tot de situatie in Oekraïne.” De spanningen komen als de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) en haar bondgenoten, een groep die bekend staat als OPEC+, worstelen om de productie op te voeren, ondanks maandelijkse toezeggingen om de productie tot maart met 400.000 vaten per dag (bpd) te verhogen.

Hoewel geopolitieke spanningen bijdragen aan het optimistische beeld, wordt deze olie-supercyclus fundamenteel gedreven, aldus analisten van RBC Capital. “We zien opwaartse zichtbaarheid voor prijzen die deze zomer USD 115/bbl of hoger zullen raken of ermee flirten”, zei analist Mike Tran in een notitie.

Het Internationaal Energie Agentschap zei dat de kloof tussen de OPEC+-output en zijn doelstelling in januari groter werd tot 900.000 bpd, terwijl JP Morgan zei dat de kloof voor de OPEC alleen 1,2 miljoen bpd bedroeg. “We merken tekenen van spanning in de hele groep: zeven leden van OPEC-10 slaagden er niet in om de quotaverhogingen in de maand te halen, met het grootste tekort dat Irak vertoonde”, zeiden analisten van JP Morgan in een briefje van 11 februari.

De bank voegde eraan toe dat er een supercyclus in volle gang is met “de olieprijzen en deze zullen waarschijnlijk boven de 125 dollar per vat uitkomen als gevolg van een toenemende risicopremie voor reservecapaciteit”. Beleggers kijken ook naar gesprekken tussen de Verenigde Staten en Iran om de nucleaire deal van 2015 nieuw leven in te blazen.

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat de besprekingen nog niet op een dood spoor zijn beland, hoewel een hoge Iraanse veiligheidsfunctionaris eerder zei dat de voortgang in de besprekingen “moeilijker” werd.

Bron: Reuters

More
articles