Sterfgevallen bij kinderen door Covid-19 hoog

‘Geen gezondheidsproblemen voorafgaande aan besmetting’

Manuela Monte, kinderarts in Fortaleza, verklaarde dat er in januari twee baby’s uit verschillende families op dezelfde dag op de Intensive Care Units opgenomen moesten worden, na positief getest te zijn op Covid-19. Volgens Monte werden de baby’s met een ernstige longontsteking en nierfalen opgenomen in het Albert Sabin Kinderziekenhuis. “Voordat ze besmet raakten, hadden ze geen gezondheidsproblemen of aandoeningen. We hebben alles gedaan, maar een van hen stierf in minder dan 24 uur. De andere stierf de volgende dag”, aldus Monte. In de weken die volgden, was Monte getuige van meerdere sterfgevallen en behandelde hij ernstige gevallen van kinderen van alle leeftijdsgroepen. De ongekende opmars van de Omicron-variant trof de niet-gevaccineerde kinderen hard, terwijl volwassenen die volledig gevaccineerd waren en de boosterdosis hebben gekregen, over het algemeen, minder ernstige symptomen hadden.

“In januari waren de Intensive Care Units voor kinderen vol, terwijl de zorg voor volwassenen relatief rustig was. Kinderen van alle leeftijdsgroepen hebben covid gehad”, vertelde Monte. Volgens Monte waren er zelfs ernstige besmettingen bij kinderen die geen gezondheidsproblemen hadden. Vanwege het immuunsysteem dat door covid werd geinfecteerd, kregen ze uiteindelijk een bacteriële infectie, longontsteking of meningitis, voordat ze aankwamen in het ziekenhuis. Monte is van mening, dat de toename van ziekenhuisopnames en ernstige besmettingen te maken heeft met een combinatie van factoren. Doordat Omicron besmettelijker is, worden er nu meer kinderen ziek dan bij eerdere golven, en dit zou het aantal ziekenhuisopnames en uiteindelijke sterfgevallen kunnen verhogen. “Omicron plant zich gemakkelijker voort, waardoor kinderen worden blootgesteld.”

En terwijl ongeveer 70 procent van de Braziliaanse volwassen bevolking al minstens twee doses van het vaccin tegen covid heeft gekregen, is de immunisatie van kinderen van 5 tot 11 jaar pas rond 17 januari aangevangen.  Veel ouders en verzorgers nemen nu wel de tijd om hun kinderen naar het ziekenhuis te brengen, omdat ze zich niet goed bewust zijn van de mogelijke gevaren van Covid-19 voor kinderen. Anderen wonen ver van verwijzingsziekenhuizen en hebben moeite om toegang te krijgen tot deze inrichtingen. “We hebben vastgesteld, dat sommige kinderen die door de Omicron-variant zijn geïnfecteerd, een zeer aangetaste immuniteit hebben tijdens de infectie en ook andere ziekten ontwikkelen, zoals longontsteking. Monte verklaarde dat er echter een vertraging optreedt bij het zoeken naar medische hulp. “Hoe eerder we ingrijpen, hoe groter de kans op herstel is.” Volgens Monte is de verwachting dat met de voortzetting van het vaccineren van kinderen van 5 tot 11 jaar in Brazilië, het aantal ernstige besmettingen en ziekenhuisopnames zal afnemen, zoals het geval is geweest met andere leeftijdsgroepen, die al toegang hebben gehad tot immunisatie.

More
articles