In afwachting goedkeuring FDA en CDC voor kindervaccins tegen Covid-19

‘Met deze leeftijdsgroep, willen we niet overhaasten’

De Centra voor Ziektebestrijding en -preventie, afgekort CDC hebben onlangs gesteld dat indien de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de nood toestemming aan Pfizer en BioNtech verleent om kinderen van 6 maanden tot 5 jaar te vaccineren tegen Covid-19, ze dan van plan zijn om ongeveer 10 miljoen vaccindoses af te nemen.

De adviescommissie voor vaccins van de FDA, zal aanstaande 15 februari bijeenkomen om het verzoek van Pfizer en BioNTech te bespreken. Dit zal wetenschappers in de gelegenheid stellen om de beschikbare onderzoeksgegevens door te nemen en een aanbeveling te doen over de vraag, of het vaccin geschikt is voor deze leeftijdsgroep. “De aanbieders en faciliteiten die de bestelling hebben geplaatst, zullen dan in staat moeten zijn om een vaccinverzending te ontvangen op maandag 21 februari”, aldus de CDC. Als de FDA vervolgens groen licht geeft, zal de onafhankelijke vaccinadviesgroep van de CDC bijeenkomen en haar aanbeveling doen. Jeff Zients, de coronavirus responscoördinator vertelde dat de Verenigde Staten (VS) operationeel klaar moet staan, om het vaccin voor kinderen onder de 5 jaar vrij te geven, zodra de FDA en CDC hun aanbevelingen hebben gedaan. “We kunnen beginnen met het verpakken en verzenden van het vaccin, zodra de FDA een besluit heeft genomen”, zei Zients.

Volgens het planningsdocument zullen de doses voor kinderen onder de 5 jaar een kastanjebruine dop hebben en worden verdeeld in dozen van 100 doses: 10 injectieflacons, elk met 10 doses. De verwachte dosering is 3 microgram vaccin per dosis, met een verwachte drie doses in een vaccinreeks. “Het vaccin is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen. We hebben voldoende vaccinvoorraad veiliggesteld voor alle kinderen in deze leeftijdsgroep, totaal 18 miljoen”, vertelde Zients.

Volgens Zients, wordt er nauw samengewerkt met kinder- en huisartsen, kinderziekenhuizen en apotheken om ervoor te zorgen dat het vaccin op duizenden locaties in het land beschikbaar komt. Claire Hannan, directeur van de Association of Immunization Managers verklaarde, dat er duidelijk veel nadruk wordt gelegd op het beschikbaar stellen van goedgekeurde vaccins. “Maar tegelijkertijd, vooral met deze leeftijdsgroep, is het niet iets dat we willen overhaasten”, aldus Hannan.

Pfizer en BioNTech zijn momenteel op zoek naar autorisatie voor een vaccin, met twee doses, maar blijven een regime van drie doses testen.

More
articles